Предприемачи със съвети към младите: Имайте търпение и яка гърбина

Студенти черпиха опит "от извора" по време на StartUp конференция в Американския университет в Благоевград

04.12.2022 | 14:04 Редактор: Елеонора Танева

В Американския университет в Благоевград успешни предприемачи се срещнаха със студенти. Целта на събитието, организирано от студентската организация STARTUP Благоевград, беше да насърчи предприемаческия дух в страната. На едно място се събраха няколко от най-изявените български имена в сектора, както и много ентусиасти, дошли да потърсят вдъхновение за бъдещите си планове.

В търсене на стимул за така важната първа психологическа крачка към успеха, десетки студенти дойдоха в залата на театъра на Американския университет, за да се срещнат с хора, които вече са извървели трънливия път към реализация на плановете и мечтите си.

"Те са този процент хора, които са се осмелили да поемат този риск, да започнат нещо свое, да преследват мечтите си и да не се задоволят с това, което е удобно, това, което е комфортно. А напротив - били си изключително устремени и последователни в преследването на собствените си цели и постигането на идеите си", сподели организаторът Лилия Лазарова.

Мото на всеки предприемач е, че ключът към успеха винаги се крие в потенциала на всеки човек. И когато има желание и се положат усилия, той се разкрива и развива.

"Всеки млад човек, който мисли че е трудно, бих го поканил да отиде в Нигерия, да отиде в Пакистан, да отиде в Колумбия, да вземе да попътува малко и тогава да кажем трудно ли е или не. Абсолютно нищо общо няма, сега животът е 100 пъти по-лесен и ако има нещо опасно за тези млади хора, това е, че животът е по лесен", убеден е предприемачът Христо Попов.

Освен към непосредствените си цели, успешният предприемач винаги работи с мисъл за бъдещето. 

"Някои от програмите ни целят да посеят семенцето на интерес в дигиталните технологии, които, искаме или не, са част от нашия живот и задължително част от нашето бъдеще. И да помогнат на децата да се ориентират какво друго могат да правят, което може би в момента не им минава през ума, а е интересно и имат потенциал да направят, независимо дали са от София или Абланица или някое малко село", насърчава младите предприемачът Светозар Георгиев.

От бизнеса посъветваха студентите да не спират да изграждат мрежа от контакти, защото точно това е ключът, който след време ще отваря много врати.

"Ако искаш да направиш нещо интересно в нашия занаят, няма как да не се провалиш, 1 път, 2 пъти, 3 пъти, 4 пъти, ако тръгнеш да се проваляш, единственото нещо, което ти трябва, е характер. Така че моето искрено пожелание към младите хора е да имат яка гърбина, ако имат яка гърбина нищо не може да ги уплаши", съветва Христо Попов.

StartUp конференцията в Американския университет се провежда всяка есен и вече се превръща в основно събитие, чрез което младите хора получават точни насоки за добрата си реализация.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.