Тео Ушев с мастърклас в НБУ, студенти от различни градове дойдоха да го посетят

Основната му цел е да предизвика размисъл, реакция и упражнения на студентите

02.12.2022 | 18:15 Редактор: Ирена Бакърджиева

Дни след премиерата на последния филм на Теодор Ушев Нов български университет организира майсторски клас "В мрежата на следобедните сънища" с аниматора. Ушев представи техники и методи за създаване на кино на студентите.

"В мрежата на следобедните сънища" - първият майсторски клас на известния български аниматор Тео Ушев, организиран у нас. Той е съпътстван от изложба с плакати в галерия "Уни Арт" в Нов български университет.

"Основната част на този майсторски клас е да предизвика размисъл, реакция и упражнения, показвания на кино и примери в студентите, така че те да излекуват несигурността си, да прескочат това усещане за страх и за неувереност, което е характерно за всеки млад човек", каза Тео Ушев.

Ушев изнася множество лекции в университети по света, но казва че българските студенти се различават от останалите.

За да присъстват на обучението с аниматора, студенти пътуваха от няколко града у нас. Сред тях е и Елица.

"Майсторският клас ми е предизвикателство, защото отдавна следя работата на Теодор Ушев. Той ни дава едни много интересни ценни съвети, защото е човек с опит и богато знание, които ги интегрира в контекста на някакво направление от теорията и историята на киното", коментира докторантът по кино, шоу и реклама Елица Матеева.

"Главното, на което сме наблегнали, е наистина как нашата емоция да бъде предадена в киното и в изкуството, което правим, защото това е почеркът на теб като творец, това, което идва от сърцето ти, това как ти да го представиш на хората, които го гледат и да бъде разбираемо", смята студентът по анимационно кино в НБУ Преслава Иванова.

А главната цел на Тео Ушев е да запали творчеството в младите студенти.

"Обикновено на края на майсторския клас децата идват при мен и казват: "нетърпеливи сме да скочим, да снимаме и да правим кино", което всъщност е целта на това упражнение - да бъдат нетърпеливи и да скочат в дълбокото, защото от това имаме нужда всички", отбеляза Тео Ушев.

Аниматорът споделя, че има намерение мастъркласът да стане традиция.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.