ДПС поиска забрана на износа на петролни продукти от "Лукойл"

Според партията законопроектът ще осигури приходи за бюджета

24.11.2022 | 12:15 Редактор: Петя Кръстева
ДПС поиска забрана на износа на петролни продукти от

Законопроект за контрол за дерогация за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход Русия или изнесени от Федерацията, са внесли от ДПС в парламента.  Лидерът на партията Мустафа Карадайъ обяви това по време на брифинг в кулоарите на парламента.

"Този закон на практика ще забрани на "Лукойл" да изнася продукти от преработен руски петрол, което Еврокомисията не ни забранява. Изключението се отнася за българските граждани, а не за едрия бизнес и още по-малко може да послужи като основа за поредната лъжа по адрес на ДПС от кръга на лъжата", коментира той.

Депутатът отрече ДПС да подкрепя износа на нефтени продукти въпреки дерогацията на ЕК.

"Долна опашката лъжа в медиите на кръга на лъжата на олигарха и от неговите проксита и изпълнители в Народното събрание", каза Карадайъ, без да спомене имена.

В мотивите на законопроекта се предлага забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията, което произхожда от разпоредбите на съответния регламент.

Предлага се и режим на облагане по ДДС и акцизи, който да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок. Предвидени са още административно- наказателни разпоредби за недеклариране и невнасяне в срок на дължимите вноски, пише "24 часа".

Според партията приемането на закона ще осигури контрол върху прилагането на дерогацията и гаранция за получаване на приходи в бюджета, които да се използват за компенсацията на българските граждани заради по-високите цени на петрола.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Bulgaria ON AIR