Няма механизъм, който да задължи МС да изпрати военна помощ на Украйна

Киев поиска и системите ни С-300, които охраняват небето над София и АЕЦ "Козлодуй"

07.11.2022 | 18:43 Редактор: Тодор Петров

Решението на депутатите да задължат Министерския съвет да изпрати военна помощ към Украйна може да се окаже в разрез с Конституцията. Това заяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. 

175 от депутатите задължиха служебния кабинет да посочи каква военна техника и военна помощ ще изпрати България към Украйна. Това обаче може да се окаже в неконституционно.  

"Самото решение говори за военна помощ. Така формулирано означава не само военна техника, но и жива сила. Така че нещата не са безпроблемни от конституционна гледна точка. Парламентът навлиза в изключителната компетентност на Министерския съвет", обясни преподавателят по конституционно право.

Според основния закон МС ръководи военните сили. Отново според Конституцията - военните сили защитават територията и независимостта на България. Ако се дадат оръжия, това може да се окаже проблем, смята бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

"Нищо излишно за даване няма. Ако дадеш и това, което ползва днес Българската армия, това означава, че си извършил национално предателство", категоричен е той.

Всъщност няма механизъм, който да задължи правителството да изпълни решението на депутатите. 

"Няма никаква юридическа последица. Механизмът да се търси политическа отговорност от неизпълнение на едно решение на НС е търсене на политическа отговорност, тоест вот на недоверие. Парламентът не може да гласува вот на недоверие на служебното правителство, защото то не е излъчено по парламентарен път", разясни проф. Киров.

"

Гласуваш нещо, само и само да се харесаш на някой външен фактор. Да се подмажеш. За да може при следващото раздаване на картите, тоест при следващите избори, посолството, което управлява България, да те предпочете теб, защото си по-верен и по-наведен", смята Каракачанов.

"В крайна сметка те не разбират какво гласуват, така че и този път се е получило същото", отбеляза проф. Киров.

Киев вече е посочил списък с 30 оръжия, от които се нуждае, включително и системите С-300, които охраняват небето над София и АЕЦ "Козлодуй". Засега обаче е невъзможно те да бъдат пренасочени към Украйна.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и Димитър Върбанов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Патриот
преди 1 година
Да получим по-модерно върху главите си? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ники
преди 1 година
АМИ ДАЙТЕ С 300 ПУТИН ДА ВИ ПРАТИ ЕДИН ДРОН СПЕЦИАЛНО ЗА ВАС В ПАРЛАМЕНТА.ЩЕ ДОЙДА ДА ВИ БРАНЯ С МОЯТА ЛАСТИКА С ЖЕЛЕЗНИ ТОПЧЕТА. Сигнализирай за неуместен коментар