Пеканов: Членството в ОИСР е възможност за усъвършенстване на законодателството и политиките

По думите му процесът ще служи като катализатор за фундаментално важни за България реформи

06.11.2022 | 22:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Пеканов: Членството в ОИСР е възможност за усъвършенстване на законодателството и политиките

Вицепремиерът Атанас Пеканов обсъди с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман основните задачи пред страната ни по пътя ни към членство в организацията. Това става ясно от пост на Пеканов във Facebook.

"Въпреки някои спекулации, служебният кабинет продължи и ускори подготовката на страната ни за членство в ОИСР. Присъединителният процес е възможност за усъвършенстване на нашето законодателство и политики по начин, по който страната да е подготвена за всички съвременни предизвикателства, черпейки от опита на партньорите ни в ОИСР", пише Пеканов.

По думите му процесът ще служи като катализатор за фундаментално важни за България реформи в области като ефективността и модернизацията на публичното управление, борбата с корупцията, образованието, опазването на околната среда и други.

"Отделните министерства свършиха значителен обем от работа и съвсем скоро ще бъде готов Първоначалният меморандум - официалният документ, който рамкира реформите и законодателните промени, които трябва да се случат по време на текущите преговори преди влизането на страната ни в ОИСР", посочва Пеканов, цитиран от БТА.

Той допълва, че с Матиас Корман са говорили и за световната икономика и изпитанията пред нея и как да се осигури честно и достатъчно подпомагане за нуждаещите се хора и бизнеси.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR