Карадайъ при Радев: Диалог с червени или розови линии трудно ще произведе продукт

ДПС подкрепя удължаването на Бюджет 2022

02.11.2022 | 13:50 Редактор: Петя Кръстева

На "Дондуков" 2 президентът Румен Радев провежда поредния кръг от консултации за съставянето на кабинет. При държавния глава са лидерите на ДПС. 

"Гражданите очакват техните проблеми да не се отлагат, а да бъдат решавани своевременно и ефективно. Необходимо е редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, което може да поеме политическата отговорност за решителни  реформи с дългосрочен хоризонт", заяви Радев в началото на срещата. 

Липсата на ясен времеви хоризонт пред 48-ото Народно събрание усложнява работата му, посочи още държавният глава и призова към разумен, балансиран и конструктивен диалог в парламента, при който законите и решеният да вземат връх над процедурите. Президентът Радев отново подчерта необходимостта от приемането на държавния бюджет за следващата година и поиска ясна гаранция, че финансовият закон на страната няма да се превърне в предизборна платформа с неясен изход.

От ДПС подчертаха, че са готови на диалог с всички политически сили и няма да поставят предварителни разделителни линии. Те добавиха, че народът ясно е показал, че не желае еднопартийна власт.  От ДПС очакват от ГЕРБ-СДС да предложат конкретни политики, за да решат дали биха подкрепили правителство, излъчено от тях.

Според Конституцията консултациите се провеждат преди президентът да връчи първи мандат. Остава обаче впечатлението, че и след тези консултации все още няма яснота дали 48-ото Народно събрание ще успее да излъчи кабинет. 

"ДПС е партия с опит в парламентаризма", подчерта Радев в началото на срещата и ги попита как смятат, че би могло да бъде постигнато успешно управленско мнозинство.

"Част от политическите представители предпочитат да говорят, но не и да действат. При нас е доста по-различно. Българските гражданите казаха - нееднопартийна власт", подчерта Мустафа Карадайъ.

По думите на лидера на ДПС "диалог с червени или розови линии трудно ще произведе продукт".

"От ДПС поставяме на преден план диалога - предварителните условия до голяма степен минират полето и разговорите не могат да прераснат в диалог", констатира депутатът. 

В хода на срещата си ДПС и държавният глава обсъдиха още съдебната реформа и държавния бюджет. От Движението се обявиха "за" удължаването на Бюджет 2022