Кой каква комисия оглави в 48-ото НС - "Продължаваме промяната" и ДПС се скараха за спортната

Вежди Рашидов изпълнява поръчение на Десислава Атанасова, скочиха от партията на Петков и Василев

27.10.2022 | 14:03 Редактор: Искра Ангелова

След трудния избор на председател на парламента, депутатите бяха изправени пред второто си предизвикателство - разпределението на комисиите. Втори ден този "Рубикон" не е преминат. И докато спорят, по съвсем друг повод от "Продължаваме промяната" предупредиха Вежди Рашидов, че ще му искат оставката.

Депутатът от партията Иво Атанасов заяви, че е получил папка с информация, която е свързана със Стефания Караславова. В нея се твърди, че тя е нарушила сериозно закона.

"Казаха ми, че в тази папка са събрани документи за лицето Стефания Караславова. Помолиха ме тази папка да ви я предам. Става дума за три одиторски доклада за закононарушения на това лице за договори за Велинград, ремонта на Партийния дом и т.н. Тук се касае в тези одиторски доклади за сключване на договори с Велинград, за ремонта на Партийния дом, за разпределяне на ДМС-та, по 20 000 лева на месец е получавала тази жена. За мен единственият изход от ситуацията е да направя предложение към ръководството на парламентарната група да внесем искане за оставка", заяви Атанасов.

Според него Вежди Рашидов изпълнява поръчение на Десислава Атанасова като назначава Караславова за главен секретар на 48-ото Народно събрание.

А депутатите се скараха и за спортната комисия. Късно снощи след председателския съвет спортната комисия е била предоставена на "Продължаваме промяната", но рано тази сутрин народните представители са установили, че тя е прехвърлена към ДПС. Андрей Гюров попита по какъв начин е била прехвърлена спортната комисия, а след това Кирил Петков попита кой на кого се е обадил в ДПС.

В крайна сметка депутатите не избраха председател на спортната комисия, след като от ДПС предложила Халил Летифов, а от "Продължаваме промяната" - Радостин Василев.

Припомняме ви, че Петър Чобанов от ДПС застава начело на бюджетната комисия, Мартин Димитров от ДБ поема Комисията по икономическа политика, Комисията по енергетика - Делян Добрев от ГЕРБ, Георги Свиленски от БСП - Комисията по транспорт.

Комисията по вътрешна сигурност отива при Маноил Манев от ГЕРБ, Комисия по външната политика - Екатерина Захариева от ГЕРБ, а Христо Гаджев от ГЕРБ оглавява Комисията по охрана. Комисията по социална политика - Георги Гьонов от БСП, Комисията по здравеопазване - Антон Тонев от "Продължаваме промяната", Красимир Вълчев поема Комисията по образование, а Иван Ченчев от БСП - Комисията по култура.