Депутатите създават Комисия по конституционни въпроси

В НС трябва да изберат кой коя от редовните комисии ще оглави

26.10.2022 | 10:58 Редактор: Петя Кръстева
Депутатите създават Комисия по конституционни въпроси

Депутатите решиха да създадат нова постоянна парламентарна Комисия по конституционни въпроси. В миналото 47-о НС имаше такава Временна комисия, оглавена от лидера на "Демократична България" Христо Иванов, но тя така и не заработи, тъй като опозицията - ГЕРБ и ДПС, отказаха участие.

Мотивите за създаването на постоянната Комисия по конституционни въпроси представи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Считаме, че високата натовареност на Комисията по правни въпроси би се преодоляла със създаването на една допълнителна Комисия по конституционни въпроси, в която да се обсъдят всички възможни промени в Конституцията, ако НС реши да прави такива", поясни тя.

След изслушването на енергийния министър депутатите трябва да излъчат всички постоянни комисии на НС. Йордан Цонев от ДПС да оглави финансовата, Радомир Чолаков от ГЕРБ - правната, БСП да получи социалната, а "Продължаваме промяната" да вземе креслото в спортната за бившия министър Радостин Василев било говорено до момента, гласи неофициална информация, цитирана от "24 часа". 

Отбраната, външната и вътрешната също се очаква да са за ГЕРБ, а за "Продължаваме промяната"- здравеопазване и земеделие. Освен бюджетната, ДПС иска и още една от най-ключовите комисии - по вътрешна сигурност. За "Демократична България" ще е икономическата с вероятен шеф Мартин Димитров.  "Възраждане" пък ще получат регионалната, твърдят депутати.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Роки Роки
преди 1 година
Като си спомня фиаското на Христо Иванов.... Сигнализирай за неуместен коментар