Ще бъде ли узаконен небостъргачът "Златен век" в "Лозенец"? Столичани са готови за протести

Строителната компания е загубила близо 2 милиона лева от спирането на строежа на сградата през годините

24.10.2022 | 19:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

Строежът на небостъргача "Златен век" в столичния кв. "Лозенец" продължава. Инвеститорите на сградата са на крачка от продажбата на готови апартаменти. Сагата със сградата продължава вече няколко години.

От Инициативен комитет "Лозенец" обявиха готовност за нови протести, ако не бъде спряно узаконяването на небостъргача. Гражданите настояват Дирекцията за национален строителен контрол да издаде заповед за премахване на строежа.

"От целия казус дотук излиза, че през цялото време г-жа Фандъкова и арх. Здравков са имали за цел не да спазят обещанията си към София, а да търсят всякакви възможни начини да узаконят строежа и да го докарат докрай. А всичките техни заявления, че строежът няма да го допуснат, че той е незаконен, че не му е там мястото, това е прах в очите на хората, а задкулисно те са си търсили всячески начин, за да осъществят интересите на "Артекс", заяви Никола Вапцаров от Инициативния комитет "Лозенец".

От Столична община отговориха, че вече има отказ от главния архитект за узаконяване на строежа. В позиция до медиите изпратиха и хронологията на събитията, според които удостоверението за завършеност е издадено на основата на протоколи на ДНСК и район "Лозенец".

Разрешителното за строежа на сградата е изтекло през 2017 г. А законът за устройство на територията не предвижда узаконяване на незаконен строеж. Това обаче не спира фирмата изпълнител свободно да продава ателиета, обясни общинският съветник Борис Милчев.

"Издадено е едно удостоверение от арх. Здравков за завършеност, което дава възможност да бъде попълнена карта със сградата и обособените обекти в тази сграда. Това отваря възможност за сделки в нотариална форма с трети лица, тоест може доста хора да бъдат въвлечени в цялата тази история с финансите си лично, а, от друга страна, дава възможност да се подготви документацията за въвеждане на експлоатация от дружеството", посочи Борис Милчев от Столичния общински съвет.

Хората, които живеят в квартала, са скептично настроени за спиране на строежа.

Строителната компания е загубила близо 2 милиона лева от спирането на строежа на сградата през годините. Днес от "Артекс" отказаха коментар.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК