Ще се опита ли ГЕРБ да управлява чрез правителство на малцинството?

От "Продължаваме промяната" отказват да участват кабинет с първия мандат

23.10.2022 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Възможно е ГЕРБ да се опитат да съставят правителство на малцинството, ако не съберат необходимите 121 гласа.  От "Продължаваме промяната" отказват да участват кабинет с първия мандат, но обявиха, че могат да дадат подкрепа за конкретни политики.

"Един такъв кабинет би трябвало да отговори ясно в каква посока върви страната - дългова спирала, растеж, поемане на отговорност за допуснатите през последните 2 години хаотични действия в сферата на публичните финанси. Това ще е разговорът за следващ кабинет и за търсене на решение на ситуацията", заяви Росен Желязков от ГЕРБ пред БНР.

От "Продължаваме промяната" няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, но биха дали подкрепата си за конкретни политики.

"Има кабинет, който е сформиран с някакво мнозинство, това няма как да стане с наше участие, след което по темите, които те предлагат, и ние сме съгласни с тях, ние ще ги подкрепяме. Ако те променят радикално подхода си към борбата с корупцията, тогава може да се обсъжда каквото и да било друго. Като опозиция ние сме готови да подкрепяме всичко, което е важно за нас", поясни акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната".

Ако ГЕРБ не реализират първия мандат, то "Продължаваме промяната" ще опитат да реализират също кабинет на малцинството, но не и правителство, базиращо се на евроатлантическите ценности.

"Обсъждали сме възможности заедно с предишните коалиционни партньори да се опитаме да направим правителство на малцинството, но с това решение на БСП - това ще бъде по-трудно, разбира се", допълни Денков.

Депутатите се събират на извънредно заседание във вторник, за да обсъдят бюджета. Следващата седмица започват и консултациите при президента.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК