Мъките на едни депутати в избора на шеф на НС: Хаплив език между БСП и ГЕРБ

Всички гласувания до момента се оказаха неуспешни

21.10.2022 | 13:40 Редактор: Искра Ангелова

Депутатите продължават с мъките да изберат председател на Народното събрание. В сряда Вежди Рашидов откри заседанието с надежда, но денят приключи без резултат. В четвъртък продължи същото заседание.

"Да се надявам, че тази сутрин сте поспали малко и сте по-бодри, и по-разумни", заяви днес Рашидов.

В петък за депутатите все още е сряда. Първото заседание вече надхвърли 50 часа, но всички 5 гласувания дотук се оказаха неуспешни. И председател на парламента няма.

"Положението вместо да се влошава, става безнадеждно. Аз имам само 1 желание - на вразумяването, днес идва ред на разума", подчерта депутатът от ГЕРБ.

Между заседанията и почивките кандидатите се стопиха до трима - от "Възраждане", БСП и ДПС.

"Първият ден някой говореше, че ще ни изгонят със сопи. Сега вече през третия ден ситуацията е още по-лоша. Струва ми се, че не предизвикваме омраза, предизвикваме подигравки", заяви депутатът от БСП и кандидат за председателското място в НС Кристиан Вигенин.

Той допълни пред депутатите, че е готов за компромиси, ако бъде избран на поста.

"Поемам голям политически риск, кандидатирайки се за поста, от позицията на петата политическа сила", коментира още той.

"Почти един милион българи ли са щета или риск? Извинявайте, мислех, че до днес всички сме с убеждението, че никой не трябва да обижда избирателите на другите партии. Никой да не си позволи да говори за исторически компромиси, цени, щети рискове. Не плащаме ли висока цена на това, че ние 3 дни нямаме едно възможно решение?", попита Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК