Златни ръце наредили жълти павета преди 50 г. в детска ясла в София, не са мръднали

Ако запасите на София свършат, ще бъдат взети тези от двора на забавачката

13.10.2022 | 19:23 Редактор: Елеонора Танева

Как се поддържат жълтите павета? Този въпрос стана актуален след предизвикалия недоволство ремонт на ремонта в центъра на София. Оказа се, че образцово подредени жълти павета красят двора на детска ясла в столичния квартал "Бъкстон". И изглеждат по същия начин, както когато са били подарени на детското заведение преди повече от 50 години. 

Детското заведение ги получило като подарък. Боряна живее в квартала от 15 години, но скоро научила за тях.

"Доколкото разбрах те са дарение, направено преди години. Доколкото виждам не са мръднали. Наредени са добре, няма някакви наранени или непоставени правилно, поддържат се и доколкото знам яслата се гордее с това", коментира Боряна Милошева.

По думи на кмета на столичния район "Витоша", поставените павета в двора на детската ясла са отделен резерв, но при нужда могат да бъдат използвани при ремонт на други места в столицата.

"Тези павета са отделен запас от това, което има Столичната община като резерви в складовете в "София инвест" и във всеки един момент, когато се наложи и свършат другите запаси, те могат да бъдат извадени, да бъдат подменени с друга настилка и да се ползват за ремонт на жълтите павета в центъра на София", уточни кметът на район "Витоша" - инж. Теодор Петков.

Въпросът е, ако се стигне до използването им, как ще бъдат подредени паветата. 

"За съжаление поддържащите фирми, които са длъжни да осигурят качествено обслужване на гражданите, не си вършат работата. Просто няма обучен персонал, който да ги реди правилно и съответно са редени колкото да има нещо там направено", сподели мнението си Боряна.

А архитекти казват, че качеството на редене на паветата преди години е било на международно ниво.

"Жълтите павета имат много богато символно значение освен своите други качества - материални, естетически и като част от ансамблите на центъра на столицата. Тези павета в началото на века са редени от една бригада от село Дивля, Радомирско. Те са били перфектни. Качеството на изпълнението е било толкова високо, че всъщност са търсени и от чужбина. Искали са да ги привлекат за работа в чужбина и наистина това, което те са подредили, е с много високо качество", заяви архитект Антоанета Антонова.

И докато ремонтът на ремонта в центъра на столицата продължава, идеално подредени павета продължават да красят и частни имоти.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК