Работник удря с чук здрави жълти павета, за да запълни дупки в настилката (ВИДЕО)

Фирмата получи глоба 100 хил. лв.

03.10.2022 | 19:31 Редактор: Теодора Патронова

100 хил. лв. глоба за фирмата, която ремонтира жълтите павета пред Народното събрание. Общината е съставила акт след сигнал за умишлено счупване на керамично паве от строителен работник. 

От разпространени кадри в социалните мрежи се вижда как работник удря с чук здрави жълти павета, за да запълни дупки в настилката. На мястото на ремонта срещаме и Валентина Върбанова, която е архитект по професия и е възмутена от случилото се.

"Това е пълно безобразие и подигравка с визитната картичка на този град. Аз знам всичко за тези павета, аз съм архитект. Защо тези, които са подготвили обществената поръчка на изпълнителите не са се поинтересували - даже в интернет го има как се полагат тези павета. Сега правят някакви ревизии, но едва ли ще се подобри положението", смята тя.

По думи на Валентина, приложената технология за подреждането на паветата е изцяло грешна.

"Тези жълти павета, керамичните плочки имат статут на културни ценности, както е сградата на Народното събрание например. Както се подхожда към нея, така трябва да се подходи и към паважа", изтъкна тя.

"Жълтите павета са правилни правоъгълни паралелепипеди, които не бива да се режат или чупят. Затова има специални петоъгълни половинки или 2/3 павета, които се използват за тяхното плътно правилно нареждане", обърна внимание Стефан Спасов от "Спаси София".

И други жители на столицата нямат големи очаквания за това какъв ще е резултат след ремонта на ремонта. 

След като бяха глобени от общината - от фирмата - изпълнител заявиха, че са взели всички мерки, за да не се достига до подобни ситуации.

"Освободили сме дадения служител и сме му наложили глоба. Отстранили сме го от обекта. Това можем да направим. Направихме отново инструктаж на работниците какво трябва да се случва и как трябва да се случва за пореден път", коментира Красимир от фирмата - изпълнител.

Жълтите павета са обявени за архитектурно-строителна ценност през 2016 г. Ремонтът на участъка пред Народното събрание е на стойност около 17 милиона лева. 

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
строител
преди 1 година
Някъде из договора с Общината казано ли е при полагане на настилката тези павета да не се чупят или режат, а краищата им да се уплътняват с други материали ? Сигнализирай за неуместен коментар