Партиите, влизащи в НС, бойкотират покупката на "Грипен" от служебния кабинет

"Служебното правителство не купува самолети, а събира оферти", поясни министърът на отбраната Димитър Стоянов

07.10.2022 | 19:12 Редактор: Петя Кръстева

Партиите, влизащи в парламента, се обявиха срещу евентуалната покупка на 10 изтребителя "Грипен" от Швеция.  

След като страната покани шведска фирма да даде оферта за купуване или наемане на изтребители "Грипен", се наложи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов да даде обяснения.

"Служебното правителство не купува самолети, а събира оферти - целта е да бъдат представени в НС във връзка с бъдещето на изтребителната авиация в България", поясни той. 

Президентът Румен Радев напомни, че страната е в ситуация, в която трябва да осигури изтребители за периода между изтичането на експлоатационната годност на Миг29 и пристигането на първите F-16. България се е обърнала към 4 държави за оферти, но още няма избрана такава. 

"В момента зависи много от техническите параметри, зависи от финансирането и възможностите на съответните държави, защото се търсят самолети втора ръка не от фирми, а от министерствата на отбраната – има голяма разлика", констатира държавният глава. 

Последваха и остри политически реакции - БСП се обявиха против купуването на още военни самолети от България и допълнителни разходи за летателна техника. От левицата допълниха, че не е работа на служебен кабинет да преговаря и ангажира дългосрочно България с такива договори. А ГЕРБ и "Продължаваме промяната" постигнаха единодушие. Според тях решението трябва да бъде одобрено от новия парламент, а не от служебен.

"Този тип решения, които включват многомилиардни ползвания на обществени средства, трябва да се вземат от новия парламент", коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Според Закона за отбраната всички инвестиционни разходи над 100 милиона лева минават през одобрение от Народното събрание. Служебният министър на отбраната информира, че до 15 декември е удължен срокът, в който България трябва да отговори на американската страна за купуването на вторите осем изтребителя F-16. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК