По-високи пенсии за всички, пенсионирали се до края на 2021 г., ще стигнат ли парите?

Преизчислението засяга около 700 000 хиляди пенсионери

30.09.2022 | 19:02 Редактор: Ирена Бакърджиева

Малко над 700 хил. пенсионери ще получават по-висока пенсия от 1 октомври. Преизчисление ще има за всички, които са се пенсионирали до края на 2021 година. Размерът на средната пенсия се очаква да доближи 725 лева.

Богдан Стоянов взима около 1 000 лева пенсия, тъй като е работил като доцент към БАН. Споделя ни, че увеличението към неговата пенсия ще е малко и недостатъчно.

"Ако има увеличение, моята пенсия ще е от порядъка на 20 - 30 лева, така си преценявам аз. Спрямо инфлация е нищожно нещо и нищожно увеличение, за да се покрие инфлацията е много трудно и то е за всички", сподели Богдан Стоянов.

Преизчислението от 1 октомври на трудовите пенсии е третото актуализиране за по-малко от 10 месеца. Според бившия социален министър Лидия Шулева това е осъвременяване на пенсиите, които са отпуснати преди 2008 година, а най-голямо увеличение ще има за тези, които са отпуснати до 2016 г.

"Получи се много голяма ножица между старите и новите пенсии и най-вече поради увеличаването на минималните пенсии, което беше несъразмерно с пенсиите за трудов стаж и доход. Това се получи заради швейцарското правило. Именно тази несправедливост, която засягаше осъвременяването на пенсиите в годините, това осъвременяване от 1 октомври ще бъде преодоляно", заяви Лидия Шулева.

Няма да бъдат преизчислени пенсиите, които не са за трудова дейност, както и тези, които са отпускани след 31 декември 2021 година.

"Засяга по-малък брой хора, защото няма да бъдат увеличени пенсии, които са социални, инвалидни, но на практика ще засегне всички тези, чиито пенсии бяха несправедливо ощетявани през годините и бяха много по-ниски за същата дейност и труд, отколкото пенсиите които бяха по-късно отпускани", добави Шулева.

За разлика от Богдан, който има сравнително висока пенсия, Добрина, която взима 500 лева, и след увеличението ще продължи да разчита на помощ от децата си.

"За какво могат да стигнат? Това са много малко парички и то само за лекарства не стигат", сподели тя.

Преизчислението засяга около 700 000 хиляди пенсионери. За да провери всеки дали и с колко е нараснала пенсията му, може да го направи в сайта на Националния осигурителен институт.

Тези и още ключови теми, свързани с тенденциите в развитието на инфлационните процеси, основните фактори, движещи инфлацията и възможните решения за икономиката ни ще бъдат на фокус по време на специализирания мултиплатформен финансов проект „Инфлацията – криза и възможност“, който Bulgaria ON AIR организира. Специализираното събитие ще се проведе на 7 октомври, във Виваком Арт Галерия Оборище 5, София, от 11:30 часа. Местата за присъствие на живо в залата са лимитирани, а билети за престижното събитие могат да бъдат закупени от официалната страница на проекта: https://exclusive.bgonair.bg/

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК