България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Българинът обеднява всеки ден, получава много по-малко, отколкото реално изработва

Проф.Татяна Хубенова-Делисивкова и Тодор Капитанов са на мнение, че минималната заплата трябва да бъде увеличена

27.09.2022 | 09:07 Редактор: Ваня Кузманова

Какви мерки трябва да се предприемат незабавно за овладяване на растящата инфлация? 

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов коментира в студиото на "България сутрин", че официалната инфлация, която е измерена за август, е 18%. 

"Казваме, че личната инфлация е 50%, защото основните стоки и услуги са се увеличили много. Причините са много, една от тях е енергийната криза. Няма как да бъдем успокоени на този етап, че инфлацията ще спре да расте. Трябва да се започне с увеличаването на минималната работна заплата. Няма как хората да останат спокойни, че обедняват всеки изминал ден", заяви той.  

Мнението му е, че българинът получава много по-малко, отколкото изработва

"Най-засегнати са работещите в бюджетната сфера - библиотеки, музеи, здравеопазването, ВиК секторът и заведенията. Резерви има, но всичко е въпрос на политика и кой къде ще насочи финансите. Законът казва, че извънредният труд в България е забранен и се полага само в определени сектори и формати, когато това се налага", каза Капитанов.

Според него е въпрос е на добра организация на работа във всяка една фирма, но това е трудно заради липсата на кадри. 

"Това, което наблюдаваме, е нарастване на инфлацията, която идва по международните канали. В този смисъл България показа по-лошо поведение в сравнение с други страни членки от ЕС. Единствено Балтийските страни имат по-висока инфлация за август", посочи председателят на Съюза на икономистите в България проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ мерките са преди всичко сдържане на инфлацията по линия на това производителите да бъдат в по-голям икономически реализъм спрямо тренда на цените, да няма произвол на спекулативно покачване на цените. 

"В тази посока трябва да има контрол. Рискът е, че в предстоящото по-голямо сезонно потребление, ако цените нараснат, ще трябва да има компенсаторни мерки за цената на електроенергията. Всякакви опити за спекулация означават държавна намеса. Трябва да има известно увеличение на заплатите и на пенсиите", допълни тя. 

Тези и още ключови теми, свързани с тенденциите в развитието на инфлационните процеси, основните фактори, движещи инфлацията и възможните решения за икономиката ни ще бъдат на фокус по време на специализирания мултиплатформен финансов проект „Инфлацията – криза и възможност“, който Bulgaria ON AIR организира. Специализираното събитие ще се проведе на 7 октомври, във Виваком Арт Галерия Оборище 5, София, от 11:30 часа. Местата за присъствие на живо в залата са лимитирани, а билети за престижното събитие могат да бъдат закупени от официалната страница на проекта: https://exclusive.bgonair.bg/

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК