Канадци масово се пенсионират, застрашени са бизнесът и производителността

Работниците предпочитат да наваксат изгубеното време, пътувайки или прекарвайки повече време със семейството

12.09.2022 | 21:34 Редактор: Ирена Бакърджиева
Канадци масово се пенсионират, застрашени са бизнесът и производителността

Година след вълната от масово напускане на работници в САЩ, друга голяма икономика се изправя пред своя собствена версия на този феномен – масово пенсиониране на служители.

Въпреки, че работната сила на Канада нараства през месец август, това се случва след два последователни месеца на спад. Така броят на трудещите се остава на по-ниско ниво спрямо равнището от преди лятото, след като десетки хиляди работници просто са спрели да работят. Голяма част от този процес може да се обясни с това, че повече канадци от всякога излизат в пенсия, посочват от националната статистическа служба на страната Statistics Canada, предава Reuters.

Масово пенсиониране в Канада се наблюдава не само при хората над 65-годишна възраст. Рекорден брой канадци на възраст между 55 и 64 години също са излезли в пенсия през последните 12 месеца, става ясно от данните. Това допринася за бързото увеличаване на недостига на квалифицирани работници, което оставя бизнеса в сложна ситуация, помага за вдигането на възнагражденията и застрашава без това спадащата производителност на Канада, коментира икономист.

"Знаехме отдавна, че тази вълна идва, че ще стигнем до този момент", казва Джими Джийн, главен икономист в Desjardins Group. "И тепърва ще се засилва през идните години. Рискът, който се вижда вече в някои сектори, е, че хората напускат без да има достатъчно млади работници, които да ги заменят. Поради това има загуба на човешки капитал и познание", казва той.

По време на пандемията пенсионирането намаля, тъй като много канадци решиха да останат на работните си места. Сега обаче, когато рестрикциите са премахнати, много работници предпочитат да наваксат изгубеното време, избирайки да пътуват или да прекарват повече време със семействата си. Това води до свиване на трудовата сила на страната, което може да повлияе на икономическия растеж във времена, в които централната банка агресивно повишава лихвите, за да отговори на ускорената инфлация, подхранвайки страховете, че икономиката ще изпадне в рецесия.

Четете повече в dnes.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК