КНСБ: Инфлацията озвери хората. От синдиката искат 1,2 млрд. лв. за ръст на доходите и заплатите

"Ние твърдим, че трябва да затягаме не доходите, а други кранчета", заяви Пламен Димитров

19.09.2022 | 17:45 Редактор: Теодора Патронова

КНСБ на протест под прозорците на властта. Синдикатите поискаха повишаване на доходите и приемане на мерки за овладяване на инфлацията. Протестиращите блокираха за кратко бул. ''Дондуков'' в центъра на София.

КНСБ даде старт на националната си протестна кампания с акция пред Министерския съвет.

"Нас не ни интересува как се казва финансовият министър или премиерът, дали правителството е служебно или редовно. Вече ситуацията е такава, че хората масово губят покупателна способност и тези ръстове на заплатите, които бяха постигнати, на много мета не са достатъчни", изтъкна главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Исканията са да бъдат заложени 1,2 млрд. лв. в бюджета за 2023 г. за ръст на доходите, както и за увеличение на минималната работна заплата от 710 на 850 лв. от 1 януари. Общо необходимите средства за доходи за компенсиране на инфлацията през 2022 г. са с размер на минимум 136 млн. лв., смятат от конфедерацията.

"Всеки един от либералните икономисти се упражнява да обяснява колко много била задлъжняла държавата. Аз не мисля така. Можем да влезнем в пряк сблъсък и с работодатели, и с либерални икономисти. Ние твърдим, че трябва да затягаме не доходите, а други кранчета", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Протестиращите спряха за кратко движението по столичния булевард "Дондуков".

"Инфлацията изяде отново доходите на хората и те изнемогват. За да не се достигне до по-голямо социално напрежение, да не озвереят съвсем хората, ние превантивно искаме да предупредим властта", каза вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов.

Представители на КНСБ, водени от президента на синдиката Пламен Димитров, влязоха в Министерския съвет за среща със служебния министър-председател Гълъб Донев. От утре синдикатът започва традиционните си срещи с представители на основните политически партии, участващи в изборите за Народно събрание. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК