Вдигането на минималната заплата ще се отрази положително само на сивата икономика?

Много е вероятно България да влезе в рецесия следващата година

12.09.2022 | 19:27 Редактор: Теодора Патронова

Повишаването на минималната работна заплата през 2023 година на 900 лева. Тази идея беше лансирана в хода на предизборната кампания от една от политически сили. Според икономисти и работодатели обаче такъв скок от близо 30% за година ще се отрази най-вече сивата икономика.

За Магдалена минималната работна заплата трябва да се увеличи с най-малко 100 лева през следващите месеци, за да може да се покриват ежедневните нужди.

"Не мисля, че това е нормална работна заплата за цените по магазините в момента. Смятам, че минималната работна заплата трябва да се вдигне, но дали ще е с 900 лева не се знае, защото това е много голям скок", смята тя.

Според работодателите увеличението на минималната работна заплата ще се отрази положително на сивата икономика, като все повече ще се среща скритата заетост. В някои предприятия може да се стигне и до съкращения.

"Това ще убие икономиката. Тогава бюджетният дефицит ще бъде много по-голям, защото няма да има бюджетни приходи, защото 900 лева минимална заплата това представлява над 80% от  медианата работна заплата и около 60% от средната работна заплата", обясни Добрин Иванов от АИКБ

За синдикатите минималната работна заплата трябва да бъде 50% от средната.

"Последните налични данни са към второто тримесечие на тази година и ако вземем едно средно число за първите шест месеца на тази година се получават около 850 лева минимална заплата, което е 50% от настоящата средна, в което има логика, отговаря на директивата и е долен праг, на който да се говори за тестове на адекватност, защото колкото е по-нагоре толкова по-добре", коментира Любомир Костов от КНСБ.

От икономическа гледна е много вероятно България да влезе в рецесия следващата година. Според икономиста Георги Вулджев в тези условия е най-важно пазарът на труда да е гъвкав.

"Начинът, по който ще се заобиколи от пазара на труда увеличението на безработицата е, че просто много хора ще започнат да работят в сивия сектор, или просто няма да работят на трудов договор и така ще се заобикаля фактът, че разходите на работодателите са се вдигнали толкова рязко поради увеличението на минималната заплата", обърна внимание той.

Последното увеличение на минималната работна заплата е от април на 710 лв., което за няколко месеца вече е изядено от високата инфлация.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК