Изследване: Българите на минимална заплата трябва да работят по 36 дни месечно, за да си платят тока

В Словакия, Гърция, Чехия и Италия средната сметка за енергия вече е по-голяма от средната работна заплата

07.09.2022 | 15:45 Редактор: Петя Кръстева
Изследване: Българите на минимална заплата трябва да работят по 36 дни месечно, за да си платят тока

България е сред 16-те страни в Европейския съюз, в които месечната сметка за електроенергия надвишава минималната заплата. Според данни на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) разходите за енергия за месец юли в България възлизат средно на 836 лева при минимална работна заплата 710 лв.

ЕКП или European Trade Union Confederation (ETUC) изчислява, че лице, получаващо минимална работна заплата в България, трябва да работи 36 дни, за да може да плати сметката си за енергия. Според изчисленията, годишната средна заплата в България е 14 854 лв.

Според ETUC средната сметка за електроенергия (за поддържане на топлината в домовете им и на осветлението) вече е по-висока от месечната заплата на нископлатените работници в повечето държави членки на ЕС.

В 16 държави членки на ЕС работниците, получаващи минимална работна заплата, трябва да отделят еквивалента на месечната си заплата или повече, за да могат да поддържат осветлението и отоплението у дома. През 2021 г. това е важало за 8 държави членки.

Около 9,5 млн. работещи хора са имали затруднения с плащането на сметките си за енергия още преди началото на кризата с разходите за живот. До юли тази година цената на газа и електроенергията се е повишила с 38% в цяла Европа в сравнение с миналата година и разходите продължават да растат.

Броят на дните, през които лице, получаващо минимална работна заплата, трябва да работи, за да плати сметката си за енергия, се е увеличил драстично в някои държави: Естония (+26), Нидерландия (+20), Чехия (+17), Латвия (+16).

В четири държави - Словакия, Гърция, Чехия и Италия - средната сметка за енергия вече е по-голяма от месечната заплата на работник, получаващ средна работна заплата.

Данните се отнасят за цената на енергията през юли 2022 г. Кризата, пред която са изправени работниците, се утежнява все повече и се задълбочава поради продължаващото увеличение на цените на енергията, а оттам и на други основни неща като храната.

Резултатите от анализа на Европейския институт на синдикатите идват преди извънредното заседание на Съвета по енергетика на ЕС в петък, предаде БГНЕС.

ETUC призовава лидерите да предприемат решителни действия за прекратяване на неустойчивото повишаване на цените на енергията в Европа. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК