Сметките за ток притискат бизнеса, Алибегов каза какво ще става в заведението му

Ще има успокоение в цената на тока, когато се отвърже от цената на газа, коментират експерти

29.08.2022 | 18:55 Редактор: Елеонора Танева

Бизнесът изнемогва на сметките за ток, които скачат всеки месец. В заведението на Ричард Алибегов за последните месеци са се увеличили повече от 3 пъти.

"Този обект е много голям, сметките му бяха около 20 хил. лева на месец, а сега са над 38 хил. след компенсациите. Ние няма по какъв начин да се ограничим, защото няма как да включим котлоните в кухнята, когато си поръчате и няма как да изгасим лампите в заведението", коментира Алибегов.

Тенденцията за увеличението на цената на електричеството ще продължава, докато не се успокоят пазарите и има устойчивост на синьото гориво, казват от Българския енергиен форум. Според тях България трябва да настоява за промяна в начина на формиране на цената на електричеството, за да се постигне стабилност на пазара.

"Когато се отвърже цената на електрическата енергия от цената на газа, ще се получи едно успокоение на цените на тока. Средно погледнато в микса на ел. енергията преобладават други източници и тяхната цена няма да води до такива цени, които наблюдаваме в момента", поясни Антон Иванов от Българския енергиен форум.

Заради тенденцията за повишаване на цената на електроенергията все повече заведения затварят, споделят от бранша.

"На фона на милиардите компенсации, които са недостатъчни за бизнеса в момента, защото имаме компенсации, но плащаме три пъти по висок ток", заяви Алибегов.

Според експертите страната ни трябва да търси по-широко мащабни мерки, а не само чрез компенсации, защото те вече не успяват да намалят този натиск.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа
 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК