Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Финансист: Увеличението на заплатите за някои ведомства е 200%, за други е 20%

"Бюджетът е политически сгрешен, управляващите играеха собствената си игра", посочи Любомир Дацов

03.09.2022 | 20:45 Редактор: Ваня Кузманова

11 млрд. дефицит за догодина - да затягаме ли коланите?

"Бюджетът е грешен политически. Фактът, че има дефицит за следващата година, който е изненадващо висок, е второстепенен фактор. По-важното е, че е сгрешена посоката и политиката. Дефицитът е вследствие на това, че някои хора не знаят какво правят или много добре знаят, но играят собствената си игра. Възползваха се от това, че бюджетът беше консервативен и в него има резерви. Чисто политически се заиграха с избирателите, опитвайки се да правят социална политика", заяви финансистът Любомир Дацов в студиото на "Опорни хора".

По думите му за изминалата година има увеличение на заплатите за някои ведомства в рамките на 200%, а на други има само 20%.

"Не сме минали разходите за тази година, които бяха обявени. Асен Василев постави под съмнение влизането в еврозоната. Той игра с това, че тази година имаше дерогация на фискалните правила, тоест той не беше длъжен да спазва правилата. От догодина фискалните правила ще имат тежест и не може да има дефицит повече от 3%", посочи финансистът пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че партиите трябва да бъдат така добри да адресират този съществен проблем. 

"Това, което чувам от политическите лидери е, че все едно тези хора не живеят в България. Една от причините да има по-висока инфлация е затова, че ние планираме дефицити и надуваме доходите", допълни Дацов. 

И заключи, че България влиза в процедура, която ще трябва да се приложат структурни промени, които да върнат бюджета към балансирана ситуация. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК