Доставиха над 290 хил. адаптирани ваксини на Comirnaty и 1800 дози Spikevax у нас

Ваксината на Moderna ще бъде разпределена до РЗИ в рамките на настоящата седмица

12.09.2022 | 16:44 Редактор: Теодора Патронова
Доставиха над 290 хил. адаптирани ваксини на Comirnaty и 1800 дози Spikevax у нас

От днес бустерна доза от адаптираната иРНК ваксина на Pfizer/BioNTech срещу Ковид-19 може да бъде поставена в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции (РЗИ), при общопрактикуващите лекари, както и в разкритите ваксинационни кабинети в лечебни заведения.

Всички РЗИ вече са снабдени с достатъчни количества от адапатираната ваксина на Pfizer/BioNTech, като в момента тече снабдяването на общопрактикуващите лекари и на ваксинационните кабинети в болниците, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Към 12 септември в страната са доставени 290 880 дози Comirnaty Original/Omicron BA.1 и 1800 дози Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

Адаптираната иРНК ваксина на Moderna ще бъде разпределена до РЗИ в рамките на настоящата седмица, а поставянето ѝ ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети. Информация за съответните кабинети на ниво област ще бъде публикувана на интернет страниците на РЗИ. 

Адаптираните ваксини се поставят при лица на възраст на и над 12 г. най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер.

Бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 12 г., които са получили поне първична имунизация (завършен ваксинационен курс), без значение от вида на приложената ваксина срещу Ковид-19: имунокомпрометирани; трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия; пациенти на хронична диализа; пациенти с онкохематологични заболявания; потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора; медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с Ковид-19; възрастни хора на и над 65 г.; лица над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу ковид-19 (независимо дали за завършване на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от 6 месеца.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК