България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стотици хиляди адаптирани ваксини срещу Омикрон вече са у нас

"Препоръчително да бъдат поставяни единствено на лица над 12-годишна възраст", заяви Богдан Кирилов

12.09.2022 | 09:28 Редактор: Петя Кръстева

Испания се очаква да получи първата партида с адаптирани ваксини срещу Омикрон. Вече стана ясно, че новият препарат няма да може се прилага на неимунизирани.

"В края на миналата седмица у нас вече бяха доставени 290 хил. адаптирани ваксини на Pfizer/BioNTech и 1800 от ваксината на Moderna. Клиничните програми на отделните производители включват различни групи участници. Към момента оценените данни от Европейската агенция по лекарствата са за лица, на които е поставен допълнителен бустер, а също и на такива със завършена първична ваксинация. Все още се очакват резултатите за третата група - първична ваксинация", заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в студиото на "България сутрин".

По думите му новата адаптирана ваксина включва както оригиналния вариант на Ковид-19, така и подварианта Омикрон.

"Няма разлика по отношение на броя на дозите от ваксината на Pfizer - 6. Той може да бъде съобразен и с броя на желаещите, тъй като в целия ЕС се формира сериозен излишък от дози", поясни той.

Кирилов подчерта, че към момента адаптираната ваксина е препоръчително да бъде поставяна единствено на лица над 12-годишна възраст.

"Общият брой на поставените ваксини срещу Ковид-19 в страната е над 4,5 млн. дози. Във възрастовата група от 5-11 години ваксинираните лица са 2 146, а при юношите от 12-17 години са 25 346 души. При 12-17-годишните има и 1713 юноши с поставен бустер", цитира данни гостът.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата констатира, че у нас са ваксинирани едва 2 млн. души. Техният брой е равносилен на количествата адаптирани ваксини, които страната очаква до края на годината.

"Всички, които са получили първична ваксинация и имат желание да им бъде поставена бустерна доза от адаптираните, ще могат да се възползват", категоричен бе той.

Кирилов отбеляза, че през последните седмици се наблюдава спад на желаещите за ваксинация. 

"Очаквам през следващите седмици да има по-голям интерес заради пристигането на адаптираните ваксини", изрази надежда той. Към момента 65 хил. души са си поставили втора бустерна доза от ваксината срещу Ковид-19.

Кирилов посочи и какво се случва с лекарствата срещу Ковид-19.

"Европейската агенция по лекарствата препоръча и ЕК разреши 8 лекарствени продукта. Една част от тях са налични и се използват в страната. На този етап има 2 продукта в таблетна форма, един от които вече има разрешение за употреба. Производителят все още се договаря с държавите членки, заради което лекарството не е налично в голяма част от страните. Това са продукти по лекарство предписание, за тях е необходим сериозен медицински преглед", обобщи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК