Воден апокалипсис в Карловско: Съборени постройки, блокирани пътища и щети за милиони

Националната следствена служба започна разследване на бедствието

02.09.2022 | 17:49 Редактор: Ваня Кузманова

След поройните дъждове пет карловски села са под вода. Наложи се спешна евакуация на хора. Село Богдан беше откъснато от света. Реката в Каравелово излезе от коритото си и разполови селото на две. 

Цял ден жителите на селата Каравелово и Богдан наблюдаваха с ужас водния апокалипсис, който връхлетя района на Карлово. 

"Не се обръща навреме внимание, не се чистят реките и водоемите. Проблемът е, че чакаме да стане бедствено положение", каза местен жител. 

Излезлите от коритата си реки наводниха къщи, отнесоха мостове, десетки хора се оказаха блокирани в домовете си. Наложи се евакуация с хеликоптер. 

"Хеликоптер работи в най-критичните точки. Ще продължи да работи в светлата част на денонощието. Има готовност за втори хеликоптер. С тях ще бъдат предоставяни храна и вода", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

"На две места дигите на река Стряма са повредени. Няма опасност допълнително от тази повреда", каза директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. 

Националната следствена служба започна разследване на бедствието. 

"Сформиран е екип от следователи, който води разследване за извършено престъпление - причиняване на наводнения по непредпазливост", посочи зам.-директорът на НСлС Юлияна Петкова. 

Водата събори няколко постройки, блокира пътища и спря работата във ВМЗ Сопот. Пострадали и бедстващи хора при водното бедствие няма, но се очаква щетите да са за милиони.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.   

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК