Демерджиев: Службите работят за разкриване на полицаи, замесени в трафик на мигранти

"Ще направя всичко възможно да бъдат изправени пред съда и да понесат съответната отговорност", заяви шефът на МВР

26.08.2022 | 18:56 Редактор: Ирена Бакърджиева

Цветя, свещи и сирени в памет на двамата полицаи, които загинаха в Бургас, докато преследват автобус с нелегални мигранти. Прокуратурата повдигна обвинение на трима сирийци. Единият от тях - 15-годишен - е карал автобуса. Бдение в памет на полицаите има и тази вечер.

От рано сутринта на мястото, където двамата полицаи загубиха живота си, приятели и близки поставяха цветя и свещи. Трагичен инцидент с дете среща д-р Светослав Тодоров с младия служител на реда.

"Преди три години съобщиха в болницата, че ще докарат дете със забита градинска ножица в черепа. Тогава Йордан Илиев с неговия колега бяха полицаите, които осигуриха екскорта от кв. Ветрен до противошокова зала на спешното отделение и благодарение на тях ние лекарите успяхме да спасим този детски живот", разказа д-р Светослав Тодоров.

"Познавах Данчо. Банално е да се казва, но беше такъв, какъвто го описват - винаги усмихнат, с добро, голямо сърце. Отзивчив приятел, готов винаги да помогне", каза приятел на Йордан Георгиев.

Десетки полицаи си взеха последно сбогом с Йордан Георгиева и Атанас Градев. Съболезнования на близките поднесе и президентът Румен Радев.

"България загуби двама доблестни полицаи, отдадени докрай на своя дълг, в името на законността и сигурността. Те са чест и пример за всички нас.  Гибелта на двамата полицаи е следствие от дългогодишната безнаказаност на хора, които организират и закрилят нелегалния трафик на мигранти в страната и в Европа", заяви държавният глава.

Вътрешният министър обяви, че службите в полицията вече работят за разкриване на служители на МВР, които са замесени в престъпни схеми с каналджиите.

"Ще направя всичко възможно те да бъдат изправени пред съда и да понесат съответната отговорност. За съжаление, това няма да върне колегите им, които изпълниха дълга си и, за съжаление, обаче ние не успяхме да ги спасим", категоричен е Иван Демерджиев.

"Загубихме едни двама достойни служители, загубата е непрежалима, това още поне ще ни мотивира да направим всичко възможно да не се повтаря", заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

С вой на сирени в цяла България полицаи и пожарникари почетоха паметта на загиналите си колеги: "Тук сме да почетем колегите, загинали при вчерашния инцидент в Бургас".

В Бургас на мястото на трагичния инцидент се състоя бдение.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК