Полицай Атанас Градев остави две деца без баща, колегата му Йордан Илиев е планирал сватба

На мястото, където загубиха живота си, приятели и близки поставят цветя и палят свещи

26.08.2022 | 13:36 Редактор: Ваня Кузманова

Ден на траур в Бургас и областта. В този час е поклонението пред тленните останки на двамата загинали полицаи, а от 17 часа се организира бдение, с което да бъде почетена паметта им. 

43-годишният командир на отделение Атанас Градев остави две деца без баща, а старши полицай Йордан Илиев е планирал сватба. Трагичен инцидент с дете среща д-р Светослав Тодоров с младия служител на реда. 

"Преди три години съобщиха в болницата, че ще докарат дете със забита градинска ножица в черепа. Тогава Йордан Илиев с неговия колега бяха полицаите, които осигуриха екскорта от кв. "Ветрен" до противошокова зала на спешното отделение и благодарение на тях лекарите успяхме да спасим този детски живот", разказа д-р Светослав Тодоров. 

От рано сутринта на мястото, където двамата полицаи загубиха живота си, приятели и близки поставят цветя и палят свещи.

"Познавах Данчо. Банално е да се казва, но беше такъв какъвто го описват - винаги усмихнат, с добро, голямо сърце. Отзивчив приятел, готов винаги да помогне", сподели приятел на Йордан Илиев.

Двамата не са имали никакво време за реакция, когато се налага да препречат с патрулната кола пътя на автобуса.  

"Смятам, че тези двама български герои, които защитиха държавата, заслужават да имат паметник и на това място, където са положени първите цветя днес, трябва да се издигне този паметник на героизма", каза журналистът Катя Касабова.  

"За Данчо мога да кажа, че олицетворяваше това, което трябва да бъде служителят на МВР – интелигентен, желаещ да се обучава, желаещ да помага на обществото. Нашата организация апелира вече 10 години към всички управляващи да се направи наистина реформа в МВР, да се осигурят достатъчно щатно и с добра техника", посочи Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР.  

"Предприети са всички мерки по укрепване на съоръжението и като човешки, и като технически ресурс, така че да се надяваме, че ще се преустанови тази престъпна практика с каналджийството и трафика на мигранти", каза областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.  

В Деня на траур всички институции в Бургас осъмнаха със свалени наполовина знамена.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Снимка: Стиляна Георгиева, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


 


2
1 rate up comment rate down comment 0
paladin1991
преди 1 година
съхранени в частен имот автомобили бусове икамиони бракувани има колкото искаш за сирийци за кражба за убийство на бургаски полицаи ;кой ще отмени съхранението на автомобилите убийци в частен имот Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Криса
преди 1 година
ПоклонДълбоко...съжалявамНа..семействата..съболезнования Сигнализирай за неуместен коментар