48 държави казаха "да" на изборите на 2 октомври, Гърция, Италия и Канада се ослушват

От МВнР съобщиха, че България се готви за членство в Шенген до края на 2022 г.

25.08.2022 | 14:01 Редактор: Теодора Патронова

Министерството на външните работи е получило разрешение от 48 държави за провеждането на тяхна територия на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, съобщиха от външното ведомство.

Няма обаче разрешение за още 3 държави, в които има големи български общности. Това са Гърция, Италия и Канада. Не се предвижда разкриване на секции във воюващата Украйна. Много скоро там ще отвори врати отново българското посолство, където нашите сънародници ще могат да упражнят правото си на глас. 

От външно министерство разкриха още, че България се готви за членство в Шенген. България и Румъния изготвят презентации относно степента на прилагането на достиженията на шенгенското право. Те ще бъдат представени в началото на следващия месец, а в края на септември експертна комисия ще извърши проверка под надзора на Европейската комисия.

"Прави се необходимото и се мобилизират всички усилия резултатите от тази визита да доведат до промяна на скептичните нагласи и до края на годината действително да бъде взето политическо решение от Съвета на ЕС за премахване на контрола по вътрешните граници на страната ни. Добър сигнал е, че вече има някои позитивни нагласи от страна на скептично настроени държави членки", съобщи заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Готовността за България за Шенген беше няколко пъти потвърдена от Европейския парламент и от Съвета на Европейския съюз, подчертаха от външното ни министерство. 

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК