Генчовска: България осъжда войната в Украйна, подкрепя териториалната ѝ цялост

Тя участва в среща на министрите на отбраната на Грузия, Полша, Румъния, Украйна и Турция

23.08.2022 | 20:51 Редактор: Елеонора Танева
Генчовска: България осъжда войната в Украйна, подкрепя териториалната ѝ цялост

България категорично осъжда непредизвиканата и неоправдана война на Русия срещу Украйна. Нашата позиция е постоянна, ясна и твърда: подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително нейните териториални води. Това заяви заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска на видеоконферентна среща с министрите на отбраната на Грузия, Полша, Румъния, Украйна и Турция. Форум в този формат се провежда за втори път по инициатива на Министерството на националната отбрана на Турция.

На срещата беше посочено, че войната в Украйна засилва заплахите срещу сигурността и може да доведе до дестабилизация на целия Черноморски регион. 

"България подкрепя всички инициативи на НАТО за увеличаване на бдителността, възпирането и отбранителните способности на съюзниците", посочи заместник-министър Генчовска. Тя подчерта, че решенията за засилване на присъствието на Алианса в източния фланг, включително създаването на четири допълнителни бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария, спомагат за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на страните членки.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК