Алексиев зове за прагматизъм за газа, Шишков каза истината за гръцката връзка

Служебният кабинет има няколко часа, за да реши за американските танкери

19.08.2022 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Служебното правителство трябва да реши днес дали да потвърди офертата за доставка на танкерите с американски втечнен газ. Офертата беше договорена от правителството на Кирил Петков. 

До края на годината трябва да получим 3 танкера, а останалите 4 да пристигнат в началото на 2023 г. Служебният кабинет поиска отсрочка, за да намери място, на което да бъдат разтоварвани танкерите. Такава обаче не бе дадена от САЩ.

"Целта ни е да осигурим необходимите количества газ на най-добрата и оптимална цена. Тя се плаща от бизнеса и от хора. Идеологията не храни хората, нито ги топли, нито помага на индустрията да работи. Призовавам да бъдем по-прагматични", заяви министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Коментар направи и бившият министър на енергетиката Александър Николов. Той написа във Facebook: Дължащите отговори на въпросите ще се надяват уикендът да измие паметта. По делата им ще ги познаете!

Страната ни започна спешни разговори с Турция, тъй като има възможност въпросните танкери да бъдат разтоварвани там. Другата опция е Гърция.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков изрази отново своите опасения относно довършването на интерконектора с Гърция.

"Все още обектът си прилича на строеж. При мобилизация на строителя е възможно до 10 септември да бъде готов. Държавата изцяло помага на строителя, имаме непрекъснати контакти с надзора", посочи той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК