Иванов, ДБ: За подкрепа на кабинета чакаме името на премиера

Ако пречките между ИТН и "Продължаваме промяната" бъдат отстранени, може да има управление в това НС, смята той

20.07.2022 | 12:35 Редактор: Тодор Петров
Иванов, ДБ: За подкрепа на кабинета чакаме името на премиера

Христо Иванов обяви, че "Демократична България" ще вземе решение дали да подкрепи кабинет с третия проучвателен мандат на БСП, едва след като стане ясно името на кандидата за премиер.

"Нашето очакване е третият мандат да се разглежда като общ мандат, който да съставлява втори опит за първи мандат на "Продължаваме промяната". Т.е. да се излъчи кандидат за премиер на "Продължаваме промяната"; програмата, която беше договорена в рамките на усилията за първи мандат, да бъде използвана за основа. И на база на тези критерии нашият Национален съвет ще вземе окончателно решение, ако и когато има излъчен кандидат-премиер", обясни съпредседателят на ДБ.

Според него най-голямата пречка са разногласията между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ".

"Едва след като видим как ИТН се включва в процеса и какви заявки за промяна в управленската програма има, ще се включим и ние. Ако пречките между ИТН и "Продължаваме промяната" бъдат отстранени, ще могат да започнат конкретни разговори по детайли. На този етап ние няма да ги товарим с наши предложения по програмата, която само преди 10 дни сме одобрили", каза още Иванов.

Съпредседателят на ДБ предупреди, че дори третият мандат да се провали и сега се хвърлим в кампанийно говорене, след изборите ще бъде още по-трудно да се правят коалиционни сглобки. 

"Ако има здрав разум и умереност, може да има управление в този парламент", каза Христо Иванов.

От ДБ нямат проблем, ако Асен Василев бъде номиниран за кандидат за премиер, ще подкрепят и Бойко Рашков да оглави Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Михаела
преди 1 година
То пък ще е за добро ДБ да не участват в кабинета Сигнализирай за неуместен коментар