България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Доц. Киселова: Логиката води към избори на 2 октомври, кандидатът на БСП за премиер има 7 дни

Нинова ще води доста хладнокръвно преговорите за кабинет, смята преподавателят по конституционно право

20.07.2022 | 08:12 Редактор: Тодор Петров

Нито Конституцията, нито тълкувателно решение по нея от 1992 г. посочват с колко време разполага третият мандатоносител, за да посочи кандидат за премиер. Пише само, че след като бъде определен, номинираният за министър-председател има 7 дни да предложи правителство или да върне мандата неизпълнен. 

"Идеята на Конституцията е била да има подкрепено от парламента правителство. През 2005 г. с третия мандат е формирано правителство. Срокът е 6 или 7 дни. Разумният срок, в който парламентарна група се връща с кандидат, е 7 дни. Трябва да очакваме в понеделник БСП да каже дали ще върне мандата неуспешно или ще предложи кандидат", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в "България сутрин".

Тя се съгласи, че има известна празнота в тълкувателното решение относно времето за предлагане на кандидат за премиер. Но в случая, в който е предложен кандидат, тълкувателното решение казва, че той има 7 дни. В случая кандидатът на БСП ще има 7 дни да положи усилия за структура и състав на кабинет.

"Президентът е доста стриктен и се придържа към конституционните правила. Указът, с който държавният глава евентуално ще разпусне НС, определя и датата, на която ще се проведат изборите. Това ще предопредели датата - дали отиват към 25 септември. Но логиката ни води към 2 октомври. Има и трета възможност - БСП да предложи кандидат, той да предложи правителство и да се отиде на обсъждане и усилия за гласуване в НС. Още малко може да се измести датата", каза още доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея при връчването на втория проучвателен мандат от ГЕРБ не са спазили изцяло Конституцията задължително да предложат кандидат за премиер.

"Конституцията е писана за хора, които да се придържат към правилата и ги спазват. Не бива да се отклоняваме от тях", посочи тя.

Категорично е условието на "Продължаваме промяната" вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

"Да се поставя такова условие означава, че в дебатите относно министъра на вътрешните работи ще бъде обсъждан друг кандидат. Това можеха да го поставят като условие и при тяхната процедура. Г-жа Нинова ще води доста хладнокръвно преговорите и ще изслуша всички. Възможно е да направи втори кръг преговори. Важно е всяка парламентарна група да постави изпълними условия", коментира доц. Киселова.

Преподавателят по конституционно право отрече да ѝ е предлаган постът на служебен министър на правосъдието в евентуален бъдещ кабинет, посочен от президента Радев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК