Нинова при Радев: Премиерът трябва да е от "Продължаваме промяната", няма да говорим с ГЕРБ и ДПС

"Предпочитаме политически пред експертен кабинет", заяви лидерът на БСП

15.07.2022 | 14:18 Редактор: Ваня Кузманова

Българските граждани разчитат политиците да влязат в диалог, да се постигне разбирателство и компромиси, за да могат да бъдат решавани техните неотложни проблеми. В същото време партиите, дори и вътре в управляващата коалиция, продължават да чертаят разделителни линии. Това прави задачата на политическата партия, която ще получи третия мандат, много сложна и изключително отговорна.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с представители на парламентарната група на  "БСП за България", в които участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Срещата е част от консултациите с всички парламентарни групи, преди държавният глава да връчи третия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

В началото на срещата президентът подчерта, че са важни приоритетите и програмата, около които ще се водят разговори за нов кабинет, така че да се формира устойчиво управление.

"Необходима е ефективност и стратегически хоризонт, така че не само да се решават настоящите кризи, но и да се взимат важни решения за обществено-икономическото развитие на страната и елиминиране на опасността България да остане в периферията на Европа", отбеляза Румен Радев.

Президентът посочи, че наред с положителните статистически данни за ръста на индустриалното производство, България е изправена пред редица предизвикателства. Нямаме дългосрочен договор за доставка на газ, което неминуемо ще повлияе върху  перспективата за конкурентоспособност на нашия бизнес, но и върху възможностите пред много български граждани, заяви Румен Радев. По думите му, се очакват и решения по теми, свързани с безопасността и здравето на хората.

"Положихме усилия да преведем страната и хората през тежките зимни месеци. Това правителство оставя България финансово стабилна и с рекорден ръст в индустриалното производство от 20%, което за първи път ни поставя на първо място в ЕС. През тези 6 месеца бяхме социалният стълб в управлението и с удовлетворение отбелязваме, че 22 млрд. лв. стигнаха до над 5 млн. българи като подкрепа на хората – на млади семейства, на пенсионери, на работници. Декларираме нашата готовност, ако решите третият мандат да бъде връчен на БСП за България, да положим усилия да проведем разговори с колегите, за да гарантираме работещ парламент и стабилно правителство. За нас основа на тези разговори трябва да бъде програмата, която "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" изработихме преди седмици", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме поставили на масата програмата с приоритетите в нея, и бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция. И този, който припознае тази програма, може да ни подкрепи, за да я изпълним. На първо място премиерът трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната", защото са първа политическа сила. Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност", допълни Нинова.

Снимка: Пресцентър на държавния глава

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
toni63111
преди 1 година
РАЗКАРАЙ СЕ ОТ ПП ЧЕ ПАРТИЯТА ТИ НЯМА И 10 ДЕПУТАТИ ДА ИМА.... Сигнализирай за неуместен коментар