Заков с остри думи към Митрофанова, Лена Бориславова с хронология на скандала

Очакванията на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 са да не се стига до закриване на руското посолство

02.07.2022 | 14:00 Редактор: Тодор Петров

Очакванията на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 са на мнение, че няма да се стигне до закриване на руското посолство в България.

Началникът на кабинета в оставка Лена Бориславова опроверга думите на външния министър Теодора Генчовска, че са изпращани инструкции за действие спрямо руските дипломати.

"Министър Генчовска ми изпрати писмо, след като беше получила доклади от ДАНС, в които се казва, че има заплаха за националната сигурност, да попита как да действа. Мисля, че гласеше "дайте ми указания по компетентност". Моят отговор беше "Министър Генчовска, моля спазете закона и международното право", обясни Бориславова.

От своя страна министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков разкритикува остро руските действия с поставянето на ултиматум и заяви, че все пак очаква да не се стигне до закриване на руското посолство в София. 

"Закриването на посолството обикновено е във вреда на държавата, която го закрива. В този смисъл смятам, че руското ръководство ще реши да не го закрие. Смятам, че трябва да помислят дали това е ръководителят на посолството, който трябва да остане в България или трябва да бъде изпратен наистина професионален дипломат, който може да разговаря с необходимото уважение от негова страна към България и българските граждани", коментира Заков.

Радикални решения в едната и в другата посока не са от полза нито за България, нито за Русия, смята вицепрезидентът Илияна Йотова.

"За мен най-добрият вариант е тези наредби да бъдат преразгледани в един двустранен диалог и там, където наистина има доказателства, там където има съмнения, да бъдат отзовани дипломатите от руска страна", каза тя.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
кабинета
преди 1 година
До кога ще ни управляват продажни соро-соиди? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
продажници
преди 1 година
Заков, ти си гледай малките самолетчета, дето прелитат насам натам! Сигнализирай за неуместен коментар