Митрофанова предлага закриване на посолството и прекратяване на дипломатическите отношения

"Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава", категоричен бе Кирил Петков

01.07.2022 | 17:40 Редактор: Петя Кръстева

Минути преди да изтече ултиматумът, който посланикът на Русия Елеонора Митрофанова постави на България, тя отиде на среща с министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска. След нея стана ясно, че България продължава да настоява за изгонването на 70-те руски дипломати.

В отговор руското посолство разпространи позиция, в която Митрофанова заявява, че ще повдигне въпроса за прекратяване на дипломатическите отношения между двете държави. 

Ето какво гласи тя: 

"За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам спешно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва".

От външното министерство уточниха, че на срещата е било поискано руската страна да оттегли вербалната си нота от 30 юни 2022 година, с която именно беше поставен ултиматумът за закриване на посолството у нас. Премиерът в оставка Кирил Петков беше категоричен, че нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава със срок от 24 часа, но също и че дипломатическите отношения между двете страни трябва да продължат.

"Нашите народи са приятелски народи. Но това, което не трябва да си мисли никоя държава, е че нечий си дипломат може да поставя условия на една независима и свободна България от днес за утре. Няма как да се случи. Държим си на позицията. Моята молба наистина към Руското посолство е да оттеглят тази нота и този тип заплахи да бъдат коригирани, и да бъде направена забележка, че тя няма право да слага на линията отношенията между нашите две държави. Трябва да се каже ясно, че няма опасност за каквото и да било, просто г-жа Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората", заяви премиерът в оставка Кирил Петков. 

По-рано през деня пред руското посолство се проведе демонстрация в подкрепа на руските дипломати. Лидерът на АБВ и организатор на събитието Румен Петков призова за диалог и разбирателство между двете страни. 

"Тези нападки няма да доведат до нищо, очевидно е че нормализирането на отношенията е интерес на България. Ние сме настояли за тяхна ясна позиция за невъвеждане на нотата -  взаимно, още в неделя и недопускане на напрежение", коментира той. 

На друго мнение обаче е бившият депутат Арман Бабикян. Според него няма как да има диалог и разбирателство, когато Русия използва дипломатически ходове, за да притиска страната ни.

Междувременно Европейският съюз и НАТО изразиха подкрепата си за България за решението ѝ да отзове 70 руски дипломати и осъдиха руско поведение.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
раша наша
преди 1 година
вие мислите ли че има много българи в русия вие сте продажници на бг. кукли на конци сте как може петков е в оставка и да гони от името на бг той го прави нарочно че си отива и да създаде проблем на българитеи че него подкрепят Сигнализирай за неуместен коментар