Преговори за кабинет: ДБ и БСП не стигат на "Продължаваме промяната" за мнозинство

"Най-доброто нещо за България е да има редовно правителство", посочи независимият депутат Иво Атанасов

28.06.2022 | 14:00 Редактор: Ваня Кузманова

"Продължаваме промяната" и БСП решиха да не дойдат за консултации с президента на "Дондуков" 2. След като Румен Радев се срещна с ГЕРБ, ДПС, "Демократична България", "Възраждане" и "Има такъв народ" заяви, че процедурата приключва.

Така на практика Радев посече исканията на "Продължаваме промяната" и БСП да се срещнат с него в края на тази седмица или в началото на следващата. 

"Продължаваме промяната" ще проведат консултации с "Демократична България" и БСП, както и с независимите депутати относно съставянето на кабинет. Парламентарната математика обаче показва, че дори тези партии и независими депутати да подкрепят кабинета "Петков", правителството няма да има нужното мнозинство от поне 121 депутати, а само 115.

От независимите депутати се разбра, че досега те не са получава покана от "Продължаваме промяната" за преговори, но биха участвали. 

"Основната червена линия е борбата с корупцията и изразходването на публични средства. В бюджетната комисия новата коалиция от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" си раздадоха 760 млн. лв. с предизборен привкус, за да изглеждат добре. Аз не одобряват 180 млн. лв. да отиват към Столичната община", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев. 

"Готови сме да подкрепим всякакво рационално усилие да се изкара страната от тази криза и да видим от "Продължаваме промяната" как си представят това нещо. Ние навлизаме в състояние на неуправляемост на страната и на кризи върху кризи", посочи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

"Най-доброто нещо за България е да има редовно правителство, за да може да има работещ парламент", каза независимият депутат Иво Атанасов. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година