Петков: Радев ще сключи сделка с "Газпром", а България ще стане мека за войната

"Русия наистина иска да свали това правителство", убеден е премиерът

24.06.2022 | 10:43 Редактор: Теодора Патронова
Петков: Радев ще сключи сделка с

Служебен кабинет, назначен от Румен Радев, може бързо да сключи сделка с "Газпром" и България да се съгласи да плаща в рубли за газ, както и да се държи по-предпазливо в опозицията си срещу войната. Това казва в интервю за The Guardian премиерът Кирил Петков. Разговорът е воден преди вота на недоверие, с който кабинетът на Кирил Петков бе свален от власт в сряда, уточнява авторът на интервюто Андрю Рот.

"Страхувам се, че България ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ за Полша ще бъде рязко намален. Опасявам се, че силната позиция на ниво Европейската комисия и Европейския съвет ще се превърне в много повече в увъртане, отколкото в силен глас срещу Русия", казва още Кирил Петков.

Той споделя още убеждението си, че руската пропаганда е създала силен стимул за политици като Радев да залагат на неутралитет, "казвайки, че вярва, че 20% от българите подкрепят Русия във войната и други 60% "не искат да се заема категорична позиция" за инвазията".

"И може би президентът просто гледа популистките гледни точки. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той не усеща нуждата, която ние изпитваме, да се заеме лидерска позиция по тези въпроси и да бъдем в един глас с членовете на ЕС и да сме силни като съюзник в НАТО, какъвто можем да бъдем", обяснява Петков.

"Русия наистина иска да свали това правителство, защото знаят, че ако не играеш с тях, тогава падат правителства. Това би било ярък пример за това как стратегията за разнообразяване доставчиците на газ не върши работа. И един по-слаб глас срещу тях по повод санкциите и подкрепата за украинците е нещо, което те биха предпочели", заявява премиерът.

Петков казва в разговора, че войната допълнително е поляризирала обществото и политическата класа в България. "Тя действително много ясно показа кой на чия страна е. Но за съжаление за правителството тя създаде още и още нестабилност, тъй като трябва да се взимат тежки решения."

Според премиера проруското влияние в България и интересите на корумпирани среди в страната са обединили сили, за да свалят правителството му. Вътрешната криза означава, че сега България рискува да се завърне към "традиционната си роля на мека държава", що се отнася до критиките към Русия, допълва Петков.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
7 rate up comment rate down comment 0
либерал-джендър-соро
преди 1 месец
А вие с кого сключихте сделка? Защо парното скочи с 40%, след като се отказахте от договора, в името на американските интереси? Ако с партийните субсидии от държавата се пазаруват депутати, ние за какво да ходим на избори? Вие, вместо промяна, създавате нова мафия, подчинена на чужди интереси! Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 1
Силен съюзник, ама д
преди 1 месец
"Част от нашия износ за Полша ще бъде рязко намален" - износ на какво? Нали нямаше износ на оръжие? Или възприехте друг подход- като всички знаят, че изнасяме, вече няма нужда да лъжете. Само не разбирам как България е силен съюзник в НАТО, като политиците дори нямат собствено мнение, а единствено угодничат на външни сили. Това поведение - да си придаваме важност при наличието на нулев военен капацитет нито е разумно, нито е е достойно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Къв силен съюзник си в НАТО бе Киро с един самолет и десет пушки на кръст? Мислете малко преди да говорите. Сигнализирай за неуместен коментар