Петков: Виждаме политическа подлост, маските паднаха, омръзна ми от страхливци

Само българският парламент ще вземе решението за РСМ, потвърди позицията си премиерът

23.06.2022 | 11:10 Редактор: Елеонора Танева

Премиерът Кирил Петков коментира липсата на кворум в Народното събрание. 

"Аз не мога да повярвам, че не могат да направят кворум втори ден. Сигурно не искат кворум, защото ги е страх, не могат да избера председател на НС, те са страхливци, които искат само да манипулират", заяви Петков преди срещата на лидерите на ЕС за Западните Балкани.

Той се обърна към опозицията в НС и я призова да изпълнява обещанията си. 

"Не можеш да излизаш по ТВ да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и после да блокираш комисията в парламента да не може да направи нищо, това е абсолютна политическа подлост", каза премиерът във връзка с декларираната готовност на Бойко Борисов да предостави депутати за приемане на документите, свързани с РСМ. 

"Тази двойнственост е типична за Борисов, гледаме я 12 г.", подчерта Петков. 

И беше категоричен - решението за ветото за РСМ ще бъде взето от НС. И няма да си тръгне от срещата на лидерите с различна позиция

"Аз лично харесвам френското предложение - Конституцията ще се промени преди да започне преговорният процес, заради дискриминацията и езика на омразата през целия процес ще можем да спираме преговорите, ако бъдат нарушени. И въпреки всичко, когато давам своята дума, че само българският парламент ще вземе решението, аз ще си спазя думата, независимо какво ще се случи днес", добави премиерът.

И изрази надежда, че в близките дни НС ще вземе решение. 

"Темата за Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху публичното пространства с цел да разклащат правителството, за да крадат милиарди. Ние, като не се съгласихме, РСМ остана в нищото и голямата теза беше "той ще предаде". Ще видите, че ще изляза със същата позиция, с която влизам. Никой да не се опитва да прехвърли горещия картоф", призова депутатите министър-председателят.

И отново поиска свикването на КСНС при президента.

"Ако си президент на място, свикваш КСНС, службите, партиите. Сядаме и обсъждаме. Маските паднаха, омръзна ми от страхливци. Надявам се да имаме отворена дискусия. Това предложение е много хубаво, въпросът е, че трябва да се направи по правилния начин", каза още премиерът.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК