Радев: МС да не се крие зад НС по темата РСМ, очакваме ясни и отговорни решения

Въпросите за властта да не изместят от фокуса на нашите политици дневния ред на българите, призова президентът

22.06.2022 | 10:11 Редактор: Елеонора Танева

Критики към кабинета по темата отправи президентът Румен Радев. Според него двустранният протокол с Република Северна Македония не дава достатъчна гаранция за българските интереси. 

"Очакванията ми са въпросите за властта да не изместят от фокуса на нашите политици дневния ред на българите", каза президентът, който е на посещение в Пловдив.

Държавният глава посочи, че френското предложение за РСМ е добро.

"Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла  с ясна аргументация ветото на два Съвета за разширяване миналата година. Позицията ми вече е ясна. Нашите европейски партньори осъзнават и споделят позицията ни за отстояване на гражданските права, това не е тема само между България и РСМ. Въпросът, който поставих, за правата на македонските българи и тяхното вписване в Конституцията като едно от условията за начало на преговорите, вече е заложено в преговорната рамка", посочи Радев.

Той подчерта, че е рано политиците да обявяват победа.

"Промяната в Конституцията не е последната, а първата стъпка по пътя на интеграцията. Трябва да е ясно на обществото, че процесът се базира на два важни документа - преговорната рамка, която се разработва от ЕС, второто е двустранният протокол, който е наш ангажимент. Към момента предлаганият двустранен протокол не защитава достатъчно и не дава достатъчни гаранции за защита на нашия интерес като конкретни действия, ясни механизми, срокове и измерими критерии", уточни президентът.

И призова политиците да имат категорична позиция.

"МС да не се крие зад НС. Той е водещата институция и очакваме ясни и отговорни решения. Време е за политическо лидерство, смелост и отговорност в името на бъдещето. Пътят към Европа е път напред, а не назад", каза още държавният глава. 

Президентът призова и македонските лидери да проявят отговорност в името на бъдещето.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК