Кой бави българската позиция след френското предложение за спора с РСМ?

Управляващите поискаха МВнР да подпише договорения от министъра двустранен протокол

21.06.2022 | 19:00 Редактор: Теодора Патронова

Нови престрелки по темата Северна Македония. Обвинения кой е виновен за забавянето на българската позиция си размениха "Продължаваме промяната" и външният министър Теодора Генчовска. 

Проектът на двустранен протокол със Скопие е депозиран в парламента с гриф за достъп "За ползване", което ограничава кръга на хората, които могат да гo прочетат. Така на практика, те не са достъпни за широката публика. Това посочиха от "Продължаваме промяната". В отговор от българското външно министерство заявиха, че документът е достъпен за всички.

Партията благодари на Генчовска за реакцията ѝ. Управляващите поискаха МВнР да подпише договорения от външния министър двустранен протокол. За същото настояват и в Скопие.

"Формално до момента не е постъпило "френско предложение" като възможно решение на блокадата от страна на България, защото първо получаваме мненията на страните членки на ЕС", коментира външният министър на Северна Македония Буяр Османи.

Очаква се парламентарната външна комисия да заседава в сряда. Депутатите ще разгледат предложението на френското председателство на Европейския съюз за разрешаване на спора между България и Северна Македония. На практика това е компромис, с който София и Скопие да приключат спора и да започнат блокираните от България европреговори на Северна Македония и Албания.

На този фон е възможно страните от Западните Балкани да бойкотират срещата на върха в Брюксел. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че решението дали да участват в разговорите на високо ниво ще бъде взето утре - ден преди Европейския съвет. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК