"Промяната": Генчовска да премахне секретния гриф за двустранния протокол между България и РСМ

От партията призовават за подписване на договорения от външния министър двустранен протокол

21.06.2022 | 12:58 Редактор: Ваня Кузманова

"Продължаваме промяната" поиска от външния министър в оставка Теодора Генчовска да премахне секретния гриф за двустранния протокол, по който преговаряше България и Северна Македония от миналата година насам.

В съобщението си до медиите партията говори за протокола, внесен в Комисията по външна политика на Народното събрание, след като миналата седмица Франция като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз предложи компромис, с който София и Скопие да приключат спора и да започна блокираните от България европреговори на Северна Македония.

Министър Генчовска е предоставила преговорните документи - двустранния протокол между Република Северна Македония и Република България, подготвен от двете външни министерства, със секретен гриф, съобщиха от "Продължаваме промяната" в отговор на медийни запитвания за съдържанието на протокола, който вчера от МВнР са внесли в парламента. 

След консултация с комисията по Външна политика тези документи в момента не могат да бъдат предоставени на широката публика. Министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп "За ползване", което ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат, съобщават от партийния пресцентър.

"Призоваваме министър Генчовска да свали секретния гриф. Призоваваме също МВнР в най-кратки срокове да пристъпи към подписване на договорения от министър Генчовска двустранен протокол - очакване, публично обявено и от външния министър на Северна Македония Буяр Османи", заявяват от "Продължаваме промяната".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК