СДС: Подкрепяме френското предложение за РСМ

Ще бъдат безкомпромисни, ако не се спазват клаузите на споразумението, предупреждават от партията

23.06.2022 | 09:46 Редактор: Тодор Петров
СДС: Подкрепяме френското предложение за РСМ

СДС обяви, че ще подкрепи френското предложение за Република Северна Македония
 
"Съюзът на демократичните сили е партията, чиито правителство, с премиер Филип Димитров и президент, д-р Желю Желев, първи признаха независимостта на Северна Македония преди 30 години. Ние винаги сме вярвали, че Северна Македония трябва да бъде в обединена Европа, защото Балканите са гореща геостратегическа зона и е важно повече държави да са част от демократичния свят", се казва в декларация на партията.

"За съжаление в РСМ се забелязват настроения, които ни разколебаха дали са готови да бъдат част от ЕС. Езикът на омразата, непризнаването на българската общност, изкривяването на историята и тежките думи, не са приемливи за нас и националния ни интерес. Затова многократно изразявахме остри позиции срещу приемането на РСМ в ЕС, без изпълнение на важните за нас условия.

Руската агресия в Украйна рязко промени европейската и световна картина. Ние, на Балканите, сме особено внимателни и притеснени от това, което се случва. И днес, повече от всякога, разширяването на европейското семейство в нашия регион е важна стъпка към пресичането на интересите на Кремъл. Като отговорна партия, най-старата с евроатлантическа ориентация в България, сме длъжни да отчетем новите реалности и да не допуснем тези интереси да получат благодатна почва при наши съседи. Затова, въпреки резервите си към политиката на РСМ, подкрепяме френското предложение, като припомняме, че в него са залегнали механизми, които дават възможност за преустановяване на преговорите", се казва още в позицията на партията.

От СДС заявяват, че ще наблюдава внимателно преговорния процес след започването му и ще бъдат безкомпромисни, ако не се спазват клаузите на споразумението.

"Като демократична дясна партия, не можем по темата Северна Македония да застанем в един отбор с най-стария ни идеологически противник - БСП и другите прокремълски партии в България", завършват от партията.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК