РСМ стана повод за скандал и провал на заседанието на външната комисия

От "Продължаваме промяната" и БСП настояха за изслушване на външния министър в оставка

22.06.2022 | 18:15 Редактор: Теодора Патронова

Опитът да бъде разгледано предложението на френското председателство във външната комисия в парламента пропадна след скандал. В началото на заседанието от "Продължаваме промяната" и БСП настояха все пак да бъде изслушан външният министър в оставка Теодора Генчовска поради големия обществен интерес по темата.

Идеята на управляващите беше изслушването да послужи като основа за по-нататъшно обсъждане на френското предложение за решаването на споровете между София и Скопие. Опозицията настоя да се гласува отлагане на заседанието с мотива, че Генчовска няма да съобщи нищо ново.

"Това, което се случва тук, е някакъв цирк и кризисен пиар", каза депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева.

"Не разбирам защо трябва всеки един опит да разговаряме по същество по темата РСМ да бъде потопяван с процедурни и други съображения", коментира зам.-председателят по международната дейност в БСП Кристиан Вигенин.

След гласуване заседанието беше отложено. Последваха и нови обвинения.

"Министерският съвет и министър-председателят се опитват да избягат. Работейки толкова дълго време срещу националния интерес на България, да изпие горчивата чаша, да предложи решение", заяви депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Отлагането дойде само няколко часа, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лично обеща подкрепата на своите депутати, ако управляващите решат да придвижат въпроса през парламента. Бившият премиер обвини настоящия, че умишлено забавя обсъждането и решаването на казуса в Народното събрание.

На вчерашния Съвет на ЕС по общи въпроси България е подала пет нови искания за промени във френското предложение, включително едно, което да премахне думата "автоматично" за начало на преговорите обяви, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски.

В крайна сметка стана ясно, президентът на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Северна Македония и на Албания Димитър Ковачевски и Еди Рама ще участват във форума.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК