Петков: Радев и Борисов искат да ме накарат да взема решение за РСМ. Безотговорно е! 

Парламентът ще реши за позицията ни за РСМ, настоя отново премиерът

22.06.2022 | 18:48 Редактор: Тодор Петров
Петков: Радев и Борисов искат да ме накарат да взема решение за РСМ. Безотговорно е! 

"Сигурен съм, че никога не трябва да направим сделка с Борисов, Доган, Митрофанова, която има връзка с "Възраждане", и със Слави Трифонов", обяви премиерът Кирил Петков в извънредно изявление преди гласуването на вота на недоверие към правителството.

"Днес Борисов се тупа по гърдите, че това е правилната позиция (за РСМ - бел. ред.), в следващия момент блокира комисията в парламента. Отпред излиза с говорене, отзад блокира процеса. Понеже обещах, че това решение ще бъде взето от НС, аз ще си го спазя. Но не могат да ме накарат през хватки да прехвърлят решението към мен. Свикахме отново комисията утре в 15 ч. да видим колко дни ще блокират този процес", обясни премиерът.

"Не може президентът да се упражнява в реторика, а да не иска да свика КСНС. Това е отговорното поведение на един президент. А той само хвърля отделни реплики и опитва да прехвърли отговорността", настоя Петков. 

"Във френското предложение ми харесва много, че трябва да се промени Конституцията на РСМ преди да започне преговорният процес. Имаме ясен механизъм за мониторинг срещу дискриминацията и езика на омразата. Тези неща са много хубави. "Продължаваме промяната" ще зададе правилните въпроси и ще заеме позиция", каза още премиерът.

"Тази политическа игричка за толкова отговорен казус е напълно безотговорна", настоя той и акцентира, че НС ще вземе решение за РСМ.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК