България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Социолози: Kоалиция е невъзможна заради токсични партии, ГЕРБ използва РСМ като капан

Ако се формира някакво управление, то няма да бъде стабилно, коментираха Анастас Стефанов и Добромир Живков

23.06.2022 | 10:13 Редактор: Елеонора Танева

Какви са пътищата пред политическите партии и има ли хоризонт за работа този парламент?

"Имаме демократична процедура на мирно предаване на властта, която беше изпълнена. "Продължаваме промяната" изгуби инерцията, която набра с влизането си в политиката и с формирането на тази управленска коалиция, основана на антикорупционно говорене срещу ГЕРБ. Задачите потънаха в политическите битки. Имаше свръхочаквания за осъществяване на реформи", коментира социологът Добромир Живков в студиото на "България сутрин".

И уточни, че успешният вот на недоверие е бил очакван от "Продължаваме промяната". Но toj не вижда възможности за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

"Не виждам капацитет за съставяне на стабилно управление, разделението е голямо. Очевидно "Продължаваме промяната", макар и с малко, са малцинство в настоящия парламент. Чисто политическа коалиция е невъзможна, заради токсичността на някои от партиите в опозицията", заяви социологът.

Колегата му Анастас Стефанов също е на мнение, че ако се формира някакво управление, то няма да бъде стабилно.

"Шансовете са минимални. В рамките на политическото говорене бяха изгорени политически мостове и няма да създадат подходящи условия да се конструира нещо стабилно и съдържателно. В политиката водеща не е технологията или аритметиката", отбеляза  Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Един от проблемите, които той видя в управлението на кабинета "Петков", е липсата на спойка, която да укрепи коалицията. А темата за РСМ от самото начало е била цъкаща бомба.

"Управляващото мнозинство, персонално Кирил Петков, си заложиха тази мина РСМ, още когато се формираше това мнозинство. Имаше фриволни изказвания, сред които, че до 6 месеца решаваме казуса с РСМ. Факт е, че Македония е горещ картоф и политиците ни са неподготвени за отиграването му. Можеше да говорят изчистено от емоции, за да може, когато дойде ред на публичните изказвания, да говорят по-подготвени по казуса", коментира Стефанов.

Добромир Живков добави, че темата РСМ е била използвана от самото начало на управлението като капан от ГЕРБ.

"Този горещ картоф беше употребен изключително партизански от ИТН, ГЕРБ и БСП. Виждаме дори понастоящем хората от ГЕРБ, които още от ноември започнаха да говорят за национално предателство, а сега са готови да подкрепят падането на ветото. Обръщането на 180 градуса е ясен сигнал, че политическата тема "Македония" беше използвана. Очевидно става въпрос за целенасочена атака към това управление", добави социологът.

Той допълни, че ГЕРБ се готви за избори и нямат желание да управляват.

"Те си дават сметка, че ако стигнат до коалиция с ДПС, "Възраждане" и ИТН, може да доведе до негативи за масовата подкрепа за партията. ГЕРБ в момента е в по-добра форма, предстои гласоподавателите да се произнесат", завърши социологът.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК