Петков: Тошко Йорданов и Трифонов са част от задкулисието, изключена е коалиция с тях

Премиерът обяви, че подава оставка в понеделник сутринта

23.06.2022 | 17:40 Редактор: Жаклина Иванова

След гласувания вот на недоверие към кабинета - президентът Румен Радев ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство. Това ще стане, след като Кирил Петков подаде оставката на сегашното правителство в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на президентството.

В отговор премиерът обяви, че подава оставка в понеделник сутринта. А при получаването на първия мандат от президента, би водил разговори за кабинет с досегашните си коалиционни партньори - БСП и "Демократична България", както и с независимите депутати.

"Нашата основна цел е борба с корупцията. А това не може да се случи, докато има коалиционен партньор, който е част от корупцията. От тази гледна точка, това не го виждам като възможност. Ако Борисов един ден реши да отиде на топъл остров, сигурен съм, че ще имаме много идеи за европейска България с част от депутатите. Но в този формат няма как да се случи", заяви министър-председателят.

"Осъзнахме вече, че Тошко Йорданов и Слави Трифонов са част от задкулисието, с което се борим. 5-те изисквания на г-н Костадинов са неприемливи. Делян Пеевски, който вчера се появи за първи път от 6 месеца, за да натисне бутона за вота на недоверие, също не може да е партньор", посочи премиерът.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК