Преди вота на недоверие: Радев скочи срещу "политическото номадство"

Според Гьоков в рамките на този парламент ще бъде трудно да се състави ново правителство

20.06.2022 | 17:44 Редактор: Теодора Патронова

Предстои наситена с политически събития седмица, ключова за бъдещето на кабинета на Кирил Петков. Президентът Румен Радев заяви, че предсрочни избори са крайният вариант, но и отправи критики към "политическото номадство", на което сме свидетели. Според социалния министър Георги Гьоков в рамките на този парламент ще бъде трудно да се състави ново правителство.

За по-малко от година президентът Румен Радев назначи две служебни правителства, а общо за двата си мандата досега - три. Продължава обаче да смята, предсрочни избори са последния вариант за излизане от политическата криза.

"Доказал съм, че никога не бягам от отговорност. Досега съм назначил три служебни кабинета и трите се справиха с предизвикателствата пред тях. Въпросът не е в служебния кабинет. Въпросът е партиите да проявят отговорност", изтъкна Радев.

Президентът отрече да говори в един глас с ГЕРБ и ДПС и отново разкритикува премиера Петков, че търси подкрепа в другите политически партии.

"Хората са гласували по определен начин. Призивите да започне политическо номадство в българския парламент изкривяват вота на хората. Очаквам всяка партия да води своята отговорна политика, така че да привлича членове и да задържа своите членове със своята политика, а не с призиви да напускат други партии, за да се присъединяват. Това не означава, както го тълкуват веднага, ако не си с нас, си срещу нас. Аз не съм с никого. Аз съм за принципа. Много ясни принципи в политиката", заяви още Радев.

Дебатите по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, са във вторник, а 24 часа след края им ще стане ясна и съдбата на кабинета.

"В рамките на този парламент ще е доста трудно съставянето на друго правителство. Пазарлъкът ще става по-голям и ще става много трудно за коалиране, така че аз не очаквам и 48-то НС да се внесе някакво спокойствие в политическия живот", коментира министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Все още остава неясно и какво ще се случи с актуализацията на бюджета, тъй като в нея са заложени антикризисните мерки и увеличението на пенсиите.

"Без актуализация на бюджета ще се случи единствено и само това, което е записано в приетия бюджет от 1 април – отпадане на 60 лв. Ковид добавки и осъвременяване на пенсиите със 6.15% и нищо друго", обърна внимание Гьоков.

Дори вотът на недоверие да мине в Народното събрание, парламентът спира да функционира едва когато има указ на президента с назначаване на служебно правителство.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК