Радев за Петков: Не е куриер, а премиер. Отговорът: Да е жив и здрав

РСМ и кризата в коалицията втори ден са причина за задочен спор между първите мъже в държавата

18.06.2022 | 18:35 Редактор: Елеонора Танева

Сблъсък между президент и премиер. Размяната на остри реплики между първите мъже в държавата продължава вече втори ден. Темите, по които се очертава противоречие – Северна Македония и кризата с коалицията. 

В края на работната седмица Френското предложение за еврочленство на Северна Македония пристигна в българския парламент. Предложението от Европа е българските условия да бъдат включени в общата преговорната рамка и Съюзът да се превърне в гарант за тяхното изпълнение. Според президента Румен Радев вписването на българите в Конституцията на Северна Македония преди започване на преговорите е задължително.

"Не по-малко важно е да има ясна механизми и  критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история", заяви Радев. 

Тези условия може и да не залегнат в преговорите, които ще води Европа. Затова е необходимо ясно и категорично българско предложение, смята президентът.

"Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер", каза още Радев.

Премиерът Кирил Петков е категоричен, че ще действа само след решение на депутатите. Дори и такова да няма до сряда, когато ще пътува, за да се срещне с евролидерите.

"Докато не се вземе решение от НС, аз не мога да кажа "да" или "не" по тази тема", отсече Петков.

В отговор на президента, с позиция в социалните мрежи излезе и вецепремиерът Корнелия Нинова. Тя заяви, че никой, освен Народното събрание, не може да променя позицията на България и попита Радев дали иска да се върне едноличният модел на Бойко Борисов. 

Атаката в социалните мрежи между президент, изпълнителна власт и парламент продължи и по друга линия. Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов настоя президентът да даде доказателства за твърденията си, че се пазаруват депутати. Последва и отговор.

"Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят", отвърна президентът.

Депутати попитаха и защо президентът не е подкрепил протестите, в защита на кабинета "Петков". 

"Постът на министър-председател концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, то се решава не на улица, а с управленски решения", допълни Радев.

"Да е жив и здрав. Хората, които го подкрепиха едно време на площада, бяха са същите хора, които ни подкрепиха пред Народното събрание. Най-ценното политическо свойство е да се вслушваме в тях", отговори му премиерът.

А опозицията в лицето на ГЕРБ не пропусна да атакува и президента и премиера. 

"Много пъти съм казвал, че омразата, която насажда сред хората и партиите, накрая ще убие политическия елит", каза Борисов.

Според него единствената причина премиерът да иска санкцията на депутатите, е защото ги използва за прикритие. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК