На фона на протести: Кабинетът "Петков" ще преодолее вота на недоверие?

Съставянето на друго правителство е сложно, коментира социалният министър Георги Гьоков

20.06.2022 | 13:49 Редактор: Здравко Черкезов

Започва силно наситена с политически събития седмица. Утре са дебатите по вота на недоверие към кабинета, гласуването най-вероятно ще е в сряда, а от днес са обявени няколко протеста в подкрепа и против правителството на Кирил Петков. 

Малко по-рано през деня социалният министър Георги Гьоков, както и вицепрезидентът Илияна Йотова казаха, че на този етап избори не са необходими, тъй като страната е в много кризи.

"В рамките на този парламент ще бъде доста сложно съставяне на друго правителство", коментира още министър Гьоков, който заедно с Йотова присъства на откриването на панаира в Пловдив.

Според политолози е по-вероятно кабинетът "Петков" да преодолее вота на недоверие и да продължи да управлява, но за кратко.  

"Въпросът е какво се е случило през уикенда, как е минал шопингът на депутати. Общо взето това, което имам като индикации, е обрат, и то в полза на правителството и запазване на старото мнозинство, и запазване на "Продължаваме промяната", коментира доц. д-р Петър Чолаков.

Причината е, че опозицията е допуснала тактическа грешка със свалянето на председателя Никола Минчев. 

"Това ускори процесите на разпад в ИТН и отново на дневен ред излезе темата с корупцията и мафията", посочи доц. д-р Милен Любенов и прогнозира: "51% на 49% в полза правителството да оцелее".

Изказванията на президента допринасят за разделението в обществото – смятат още политическите експерти. 

"Президентът има голяма роля за дестабилизацията на правителството, защото през последните 4 месеца той активно атакува правителството", каза доц. д-р Любенов.

"Дали президентът Радев ще се чувства по-комфортно с мнозинство в един парламент, в който много по-голяма тежест имат "Възраждане" и "Български възход"... Доста странно от страна на натовските и европейски ценности заема. Така че такъв път ли ще търси президентът до края на мандата си – по-близо до националистическите формации", изтъкна доц. д-р Чолаков. 

Според политолозите извънредни избори не биха променили значително политическата картина у нас, възможно е националистическите формации да получат по-голям процент. По този начин сформирането на управляващата коалиция ще е сложно и ще е последвано от нестабилност. 

Вотът на недоверие ще бъде гласуван 24 часа след дебатите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК