Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Румен Гечев: Разминаването между БСП и Румен Радев не е в полза на президента

От Левицата ще гласуват против френското предложение за РСМ

20.06.2022 | 13:30 Редактор: Таня Харизанова

Изглежда има някакво недоразумение, което е целенасочено. Отдавна стана ясно, че е внесено предложение от Франция в българския парламент, но също така се знае, че политиката на БСП няма да позволи то да бъде гласувано поради простата причина, че нашият братски съседен народ не изпълни договора от 2017 година. Много е странно как при това положение се допуска чужди президенти и премиери да внасят предложения в българския парламент. България е страна членка на Европейския съюз, но трябва да започнем да се държим като българи. Във френския парламент няма да се допусне някой български премиер да внася предложения. България трябва да реагира срещу ставащите нагли наши партньори от чужбина. Дори да се стигне до гласуване за това предложение, партиите вече са изявили позициите си. От БСП ще гласуваме твърдо против, тъй като държим на международното право и искаме нещо много просто - когато от Северна Македония си изпълнят договора с Република България, където е техния подпис и печат, да ни се обадят и да обсъдим как ще им дадем зелена светлина“. Това каза в предаването Опорни хора депутатът от БСП Румен Гечев.

"Не е тайна за всеки разумен човек, че има натиск, защото лидерите на НАТО и ЕС искат да затворят кръга на Балканите и следващата крачка е Северна Македония. В това няма лошо - те имат своите геополитически интереси. Нямаме нищо против всички страни от Балканския полуостров да са в Европейския съюз, но това не може да стане за сметка на националния интерес на България“, категоричен е депутатът от БСП.

По повод твърденията, че Кирил Петков е водил двойна политика, депутатът от БСП заяви: Не мога да кажа, все пак съм народен представител. Това са догадки и аз чета в медиите, че има такива предположения, но досега не сме видели нищо черно на бяло, а и премиерът на България не е цар или крал, а пръв сред равни в правителството. Той не може да доведе до никакви решения без него и парламента. Няма практика премиери в демократични страни да решават еднолично такива въпроси."

Кое изостри отношенията между президента и БСП?

"Аз не бих използвал термина "предал", макар че на политическата арена г-н Радев беше изведен от БСП и ние изиграхме основна роля за неговото избиране. Той беше алтернатива на една опасност, която, ако се беше случила, управлението на страната сега щеше да е друго, но ние не можем да се съгласим с него относно последния въпрос. За нас в момента приоритет са бюджетът и запазването на управлението в тази конфигурация от четирите партии, които всъщност бяха посочени от българския народ. Според нас най-важното за него в момента е приемането на бюджета и стабилизирането на страната преди наближаващия много труден есенно-зимен сезон, а не въпросът за Северна Македония."

На въпроса, трупа ли президентът личен рейтинг на фона на родолюбието на българския народ, свързано с Република Северна Македония, Румен Гечев отговори така: "Не мисля, че някой ще обвини позицията на БСП за това, че не е родолюбива. В случая разминаването не е в полза на президента. Сигурен съм, че обществената подкрепа ще бъде за БСП“, отговори гостът.

По темата за вота на недоверие и приемането на бюджета Румен Гечев заяви: "Вариантите са различни, но бюджетът трябва да бъде подкрепен. Това е логично и необходимо на българския народ. Евентуалното торпилиране на бюджета означава липса на правителство и служебни правителства. Така ще влезем в есенно-зимния сезон с избори, а в момента всички страни членки на ЕС разработват мерки, свързани с увеличението на цените на енергийните носители. В момента в Европа е възникнал сериозен проблем, свързан с опасността, че продаването на природен газ ще бъде намалено с няколко десетки проценти. Това означава, че домакинствата на Европа ще бъдат поставени в извънредни условия и те вече работят по алтернативни доставки, по пренасочване на бюджета за удържането на цените в резултат на дефицита на природен газ. Ако в това време ние се занимаваме с избори и остри политически конфронтации, не ни чака нищо добро. Затова политическите партии трябва да поставят на първо място българския интерес. Приемането на бюджета е напълно задължително“, е мнението на Румен Гечев от БСП.

Целия разговор гледайте във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК